Hva er forskjellen på karbohydrater, "sukkerarter" og tilsatt sukker?
Gutt, 20
Hei, jeg ønsker mere informasjon om sukker. Jeg lurer på hva forskjellen mellom "karbohydrater" og "karbohydrater hvorav sukkerarter" som står på ernæringsetikketene. Jeg spiser veldig sunt, jeg har ikke spist tilsatt sukker de siste 6 årene, men lurer på hvor ellers jeg får sukker fra, slik at jeg kan beregne hvor mye sukker jeg spiser. Er Karbohydrater sukker? eller er det kun "hvorav sukkerarter" som gjelder?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
For det første er det veldig fint at du har som hovedregel å unngå for mye tilsatt sukker. Dette er sukker som tilsettes matvarer industrielt for å gi det en type egenskap som f.eks lengre holdbarhet, søtere smak eller konsistens. Rent næringsmessig er det ikke noe poeng med tilsatt sukker.
Sukker er et type karbohydrat. Karbohydrater er en overordnet kategori med ulike stoffer, og i denne inkluderer vi blant annet: tilsatt sukker, fiber, stivelse, glukose, fruktose (fruktsukker), laktose (melkesukker), sukkeralkoholer (maltitol, sorbitol osv.).
Man er anbefalt å spise ca mellom 250-400 gram med karbohydrater du skal spise per dag, inngår også tilsatt sukker. Det betyr at ca 60 gram av 250-400 kan være fra tilsatt sukker.
Banan inneholder sukkerarten fruktose, og en banan med 15 gram sukker/fruktose vil ta en del av potten på 250-400 g karbohydrater. Det samme med tilsatt sukker i knekkebrød og peanøttsmør.
Grunnen til at vi har en egen anbefaling for tilsatt sukker er fordi vi ikke ønsker at man skal spise ubegrenset av dette, innenfor de 250-400 g karbohydratene. Du kan ikke spise alle karbohydratene som tilsatt sukker for eksempel. I teorien kan man spise alle karbohydratene som frukt, vi har ingen anbefaling på antall gram fruktose, men vi anbefaler jo ca 2 frukt om dagen. Av fiber (som også er et karbohydrat) anbefaler vi 25-35 gram om dagen.
I en knekkebrødpakke som inneholder 46 g karbohydrat, så er av dette 2 g sukker, 26 gram fiber også gjenstår det da (46-28) 18 gram karbohydrat som ikke er spesifisert hvor kommer fra. Men ettersom knekkebrød lages av korn, så er det nok stivelse disse 18 grammene er, da korn har en høy andel av karbohydratet stivelse. Det er ikke laktose (melkesukker), fordi det er ikke melkeprodukter i knekkebrød. Det er heller ikke fruktose (fruktsukker) fordi det er ikke tilsatt frukt/bær i knekkebrødet. Da står vi altså igjen med stivelsen.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
Hvis du vil vite mer vil jeg råde deg til å lese videre på gode informasjonskilder slik som diabetesforbundet, Store Medisinske leksikon (SML) og Norsk Helseinformatikk. Alle lenkene tar deg til sider som forklarer mer om dette med karbohydrater og sukker.
God påske! :)
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 23.3.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål