Hvordan spise lavkarbo? Og hva er polyoler?
Jente, 17
Hei, jeg lurte på hvis man er på lavkarbo kan man spise hvorav sukkerarter? for eksempel hvis det står 15 g karbohydrater og 2 g hvorav sukkerarter. Kan man spise det da eller går man ut av ketose da? Og er det sant at man ikke teller med polyolene, har også hørt fra noen at man trekker polyolene fra karbohydratene så for eksempel hvis det er 15 g karbohydrater og 12 g polyoler at det blir 3 karbohydrater, er det sant? og hva er sukker alkoholer
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Hvor mye sukkerarter man kan spise avhenger av hva slags lavkarbodiett du følger. Den tradisjonelle lavkarbodietten er en diett der man først og fremst kutter ut eller reduserer inntaket av karbohydrater. Karbohydratrike matvarer inkluderer blant annet korn (brød, potet, ris, pasta, knekkebrød, rundstykker, boller, kjeks), frukt, søtsaker, enkelte sukrede melkeprodukter og potetgull. Man reduserer inntaket av karbohydrater ved å erstatte slike matvarer med mer protein- og fettrik mat, slik som fisk, egg, kylling, kjøtt, frø, nøtter, grønnsaker (mindre karbohydrater enn frukt), oljer og helfete meieriprodukter.
Når kroppen din får lite karbohydrater over tid vil den begynne å bruke mer fett og protein som energikilder fremfor karbohydrater, ettersom kroppen ikke får nok av dette. For mange betyr det at mengden fett og muskler på kroppen reduseres. Hvor mye dette reduseres kommer na på mengden karbohydrater og mengden kalorier som man får i seg.
Hvis du spiser veldig lite karbohydrater så vil fett- og muskelforbrenningen øke mer, men det kan også gi en del ubehagelige bivirkninger dersom du spiser så lite karbohydrater. Du kan merke bivirkninger som hodepine, tretthet, konsentrasjonsproblemer og lite energi. For mange er det vanskelig å trene og fungere i hverdagen uten nok karbohydrater, og dietten blir vanskelig og krevende å følge i lengden.
Med lite karbohydrater i kostholdet kan det også bli utfordrende å få i seg nok fiber, noe som er viktig for en frisk tarm og jevnlig avføring. Det kan i tillegg bli utfordrende å få i seg nok vitaminer og mineraler. Mange får i tillegg et økt inntak av mettet fett og kolesterol ettersom karbohydratene erstattes av mer fettrike matvarer. Det er derfor viktig at du også fokuserer på å få i deg det sunne, umettede fettet (fisk, nøtter, olje, avokado) fremfor det mettede fettet (helfete meieriprodukter, fete oster, rødt kjøtt, prosessert kjøtt osv). Mye kjøtt i kostholdet er heller ikke så gunstig for helsa.
Vi anbefaler ikke friske personer å følge en lavkarbodiett. Barn og ungdom skal være spesielt forsiktige med å følge dietter. En diett fører til at enkelte matvaregrupper utelates fra kostholdet, som igjen gjerne fører til at man ikke får nok av noen vitaminer og mineraler. Kan du vite at du får nok B-vitaminer, kalsium og jod når du kutter ut brødvarer og melkeprodukter? Uten disse kan utviklingen kroppen og skjelettet ditt har de neste årene bli mangelfullt, noe som igjen kan gi deg plager resten av livet.
Hvor mange gram karbohydrater du kan spise kommer igjen an på hvilken type lavkarbodiett du følger. Noen typer for lavkarbodiett har lavere grenser for hvor mange gram karbohydrater man kan spise enn andre. Mange definerer lavkarbo som at man spiser maks 60-100 gram karbohydrater per dag, mens andre velger å spise maks 20-60 gram karbohydrater per dag. Med andre ord kan det være et stort spenn i antall gram karbohydrater man tillater for å følge en lavkarbodiett.
Polyoler
Polyoler, også kalt sukkeralkoholer, er en type karbohydrater som har festet en alkoholgruppe på seg. Sukkeralkoholene tas ikke opp i like stor grad i tarmen vår som andre karbohydrater, og påvirker dermed glukosenivået/sukkeret i blodet i mindre grad. Selv om de ikke påvirker sukkernivået i blodet i like høy grad som andre karbohydrater kan de påvirke en viss grad. Sukkeralkoholer finnes naturlig i frukt og grønnsaker, men blir også tilsatt blant annet tyggis og halspastiller, samt brus og enkelte søtsaker. Ettersom sukkeralkoholer ikke blir fullstendig tatt opp i tynntarmen, men går videre til tykktarmen og fordøyes av bakterier der, kan et høyt eller overdrevent inntak føre til ubehag slik som luft i magen, magesmerter eller løs avføring. Du kan lese mer om sukkeralkoholer her: Promping, rumling og luft i magen.
Dersom du har utfordringer med vekt eller utseende som gjør at du ønsker å eksperimentere med kosthold vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier eller fastlegen din, slik at du kan få kvalifisert veiledning og ikke gjør store inngrep i kostholdet som i verste fall kan påvirke helsen din negativt.
Jeg legger ved noen flere artikler som du kan ta en titt på.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin helg!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 11.8.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



