Spørsmål og svar

Kun kjøtt i kostholdet (Carnivore-diett), er det helseskadelig?

Gutt, 19

Hei, jeg spiser nesten kun vilt kjøtt (reinsdyr,elg etc) sjømat, skalldyr og storfe som det primære i dietten min, og lurte på om dere vet om det kan ha dårlige effekter senere i livet?

Svar

Hei!

Når man nesten bare spiser kjøtt så blir kosten relativt ensidig. I følge kostholdsrådene skal man helst spise et sunt og variert kosthold for å ha god helse. Årsaken til at man skal spise variert er for å kunne få i seg litt av alle næringsstoffene som kroppen trenger for å fungere slik den skal.

I følge de norske kostrådene anbefales det å begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt til 500 g/uke. Hvis man kun spiser kjøtt så kommer man fort over denne anbefalingen.

Man får veldig mange fine næringsstoffer fra kjøttprodukter som blant annet protein, A- og B-vitaminer og mineralene sink, selen og jern. Fra fisk får man også fettsyren omega 3, noe som ikke kroppen lager selv og vi må få fra maten vi spiser. Dette er jo bra!

Det er altså veldig nyttig å få i seg både kjøtt, kylling og sjømat for å få disse næringsstoffene i seg, MEN spiser man kun dette så er et noen andre næringsstoffer man vil gå glipp av. Noen kaller dette også for Carnivore-diett (på norsk: kjøtteter-diett).

Jeg skal nå ramse opp noen mindre gunstige helseeffekter ved å spise bare kjøtt:

  • Det å bare spise kjøtt/fisk vil ikke bidrar med alle næringsstoffene kroppen trenger. Man mangler blant annet kilder til karbohydrater, og enkelte vitaminer og mineraler.
  • I studier har man sett at et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for tykk og endetarmskreft og et høyt inntak av animalsk fett er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom.
  • Det finnes dessverre lite forskning på helseeffektene av å spise bare kjøtt/fisk på lang sikt for utenom det som nevnes ovenfor om økt risiko.
  • Det er ikke gunstig for miljøet å basere kostholdet sitt bare på kjøtt.

Jeg har også oppsummert litt hva som er fordelene og ulempene med å spise viltkjøtt. Det kan være nyttig å se på siden du spiser en del av dette:

Fordeler:

  • Viltkjøtt er en gode kilde til proteiner, B-vitaminer, sink, jern, og noe kalium.
  • Viltkjøtt har generelt lite mettet fett (maks ca 3%). Nordmenn flest spiser mer mettet fett enn anbefalt, og det å bytte ut mettet fett med umettet fett kan redusere sjansen for hjerte- og karsykdom.

Ulemper:

  • Kjøtt fra dyr som er skutt med blyhagl kan være kontaminert med bly. Bly er helseskadelig. Personer med høyt blodtrykk bør ikke spise vilt skutt med bly oftere enn én gang i måneden. Kvernet kjøtt er mer utsatt for blykontaminering enn hele stykker.
  • Viltkjøtt inneholder litt mer kolesterol enn storfekjøtt og svin, men med mindre du har en arvelig kolesterolsykdom er forskjellen av liten praktisk betydning.

Mitt råd til deg er å prøve å inkludere andre matvarer i kostholdet ditt for å variere litt mer. Det er ønskelig at man skal gjøre måltidene sine ernæringsmessig fullverdig for å få alle næringsstoffer. Dette betyr at måltidet skal inneholde noe fra hver av de tre kategoriene under:

  1. Protein: Kjøtt, fisk, kylling, bønner, erter og linser. Denne kategorien dekker du allerede godt.
  2. Karbohydrat: grove kornprodukter, pasta, poteter og ris
  3. Grønnsaker, frukt og bær (bidrar med mye vitaminer, mineraler og fiber)

Jeg legger ved en artikkel til deg med tips til et sunt og variert kosthold, og hva dette innebærer, samt en artikkel om næringsstoffer hvis du ønsker å vite mer.

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 24.8.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål