Spørsmål og svar

Hva er fordeler og ulemper ved å spise kjøtt?

Jente, 15

hva er lemper og ulemper med kjøtt?

Svar

Hei!

Det finnes både fordeler og ulemper ved å spise kjøtt. De norske helsemyndighetene anbefaler at man velger hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt og at man begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt, som for eksempel bacon eller spekepølse. Man bør også begrense mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til maks 500 gram per uke.

Fordelene ved å spise kjøtt er at kjøtt er en viktig kilde til proteiner, enkelte vitaminer som A- og B-vitamin og mineraler som sink, selen og jern. Et moderat inntak av magre kjøttprodukt kan derfor med fordel inngå i kostholdet. Spesielt hos kvinner som menstruerer og dermed taper en del jern, så kan kjøtt være med på å opprettholde en god jernstatus i kroppen.

Når det gjelder ulemper ved å spise kjøtt, så er det vist en sammenheng mellom inntak av mye bearbeidet kjøtt (pølser, hamburger, bacon osv.) og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarmen. Mye kjøtt inneholder dessuten en god del mettet fett, som er det fettet som vi bør begrense inntaket av.

Inntak av mye kjøtt er også uheldig for miljøet og klimaet vårt og av hensyn til dyrevelferdet. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

I utgangspunktet vil jeg derfor anbefale deg å følge helsemyndighetenes råd med å begrense inntaket av kjøttprodukter og først og fremst velge de magreste variantene når du skal spise kjøtt. Dette vil være nyttig både for helsen din og for miljøet.

Ønsker deg alt godt og håper dette ga deg svar på det du lurte på.

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 24.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål