Er det farlig å spise bearbeidet kjøtt to ganger i uken?
Jente, 14
Er det farlig om jeg har spist bearbeidet kjøtt to dager denne uken? Jeg pleier nesten aldri å spise bearbeidet kjøtt til vanlig, men nå stresser jeg veldig.
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt til oss.
Det er ikke farlig at du har spist bearbeidet kjøtt to dager denne uken, så du trenger ikke å være bekymret for det. Du nevner også at du nesten aldri spiser det til vanlig, så det går helt fint å spise det av og til.
De norske kostrådene som er laget av helsemyndighetene anbefaler oss å begrense rødt kjøtt (storfe, svin, sau og geit) bør begrenses til 350 gram per uke eller lavere. Dette tilsvarer inntil to middager i uken og noe pålegg.
Bearbeidet kjøtt anbefales det å begrense generelt, men det er ikke noe i veien for å ha litt av og til. Bearbeidet kjøtt er for eksempel røkt, saltet eller konservert slik som salami og annen spekemat, bacon og pølser.
Karbonade- og kjøttdeig uten tilsatt salt og vann regnes ikke som bearbeidet kjøtt, og kommer utenom anbefalingen.
Så lenge det bare er av og til (og ikke hver dag i store mengder), er det ingen grunn til å bekymre seg. Det viktigste er å ha et variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fullkorn og sunnere proteinkilder som fisk, kylling og belgfrukter. Så ikke stress! Det er helt fint å spise litt bearbeidet kjøtt en gang i blant. :-)
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 20.10.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
