Hvor farlig er det å spise samme matvare?
Jente, 14
Hei Jeg er veldig redd akkuratt nå. Jeg spiser to - tre skiver med salami hver dag i matpakka på skolen. Noen i familien min sa at det ikke var bra å spise d hver dag. Deretter søkte jeg rundt på nettet og der sto det på NRK at salami og bacon hver dag kunne øke sjangsen for tarmkreft med 18%. Jeg er veldig redd for slike ting og vett ikke hva jeg skal gjøre. Er der faktisk så farlig?? Og hvor ofte kan jeg spise salami eller andre lignede ting?? Hører fra dere! Takk på forhond.
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Jeg skjønner at dette kan virke skremmende, og det er flott at du skriver til oss for å få svar på dette. Det er forståelig at du ikke vil ha kreft. Det kan være en alvorlig og livstruende sykdom. Heldigvis er det er type sykdom som mange blir helt friske av, og det er sjelden noen på din alder får kreft.
Kreftforeningen skriver følgende: Enkelt sagt kan vi si at kreft skyldes en kombinasjon av uflaks, arv og miljø. De som får kreft i ung alder har hatt ekstra uflaks.
I forskning så har man sett at kosthold har noe å si både for økt risiko for å utvikle kreft, og for å forebygge kreft. Sammenhengen mellom kosthold og kreft er veldig kompleks, men vi begynner å få ganske mange vitenskapelige studier på det og kan bli mer og mer tryggere i anbefalingene.
Det stemmer at vi mennesker kan spise kjøtt, og det er ikke noe galt i det. Årsaken til at kjøtt har fått et dårlig rykte er at høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt kreftrisiko. Det er lurt å begrense inntaket av kjøtt, både med tanke på kreftrisiko og for miljøet, men dert betyr ikke at man må bli vegetarianer og ikke spise noe kjøtt. Det er utfordrende å si nøyaktig hvor mye en matvare øker risikoen for kreft, men studier har vist at et høyt inntak av rødt kjøtt og prosessert kjøtt øker risikoen for spesielt tarmkreft. De norske kostrådene anbefaler derfor at vi begrenser inntaket av rødt og prosessert kjøtt til under 500 gram i uken.
Kreftforeningen oppsummerer veldig godt hva man anbefaler i forhold til kosthold og kreft. Dette kan du lese mer om her: Kreftforeningen. Noe av det de oppsummerer er:
Mat vi bør spise mer av:
- Frukt, bær og grønnsaker
- Fiber og fullkorn
- Fisk og sjømat
Mat vi bør spise mindre av:
- Salt og saltet mat
- Svært sukkerholdig mat og drikke
- Rødt og bearbeidet kjøtt
Denne listen er ikke en Ja-/nei-liste, og man kan spise alt som er nevnt ovenfor uten at det vil påvirke kreftrisiko i vesentlig grad. Det handler om hvor mye og hvor ofte man spiser dette.
Du har riktig at et kosthold med mye rødt kjøtt, røkt og saltet mat kan være en medvirkende risikofaktor for utvikling av kreft. Det betyr likevel ikke at alle som har spist mye av dette vil utvikle kreft. De fleste gjør ikke det. Man må også ha spist mye av denne typen mat gjennom et langt liv for at det skal være av betydning.
Vi anbefaler å spise et sunt og variert kosthold til alle. De rådene vi anbefaler er også relevante med tanke på å redusere kreftrisiko:
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Når det er sagt, så er de viktig å huske på at et sunt kosthold også innebærer rom for å kunne kose seg med godterier og annen mindre sunn mat innimellom helt uten å være redd for kreftrisiko. Det er også bare positivt å være fysisk aktiv med tanke på kreftrisiko.
Håper dette var et svar på det du lurte på. Jeg legger også ved et par nyttige artikler som du kan ta en titt på.
Ønsker deg en god påske!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 3.4.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
