Kan jeg utvikle kreft? Bør jeg endre kosthold for å redusere risiko?
Gutt, 16
Hei. Jeg drikker omtrent 3-4 energidrikker i uken. Samt spiser jeg litt godteri i hverdagen og en del i helgene. Jeg trener 4 dager i uken og drikker 2-3 liter vann hver dag. Jeg beskymrer meg litt for at dette kan utvikle kreft i kroppen min, jeg er livredd kreft. Det er ingen i nærmeste familie som har hatt kreft. Bør jeg endre kosthold? Tror du jeg vil utvikle kreft?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt til ung.no
Det er ikke mulig å si noe om du vil utvikle kreft av å spise slik som du gjør. Man kan ikke forutsi hvem som vil utvikle kreft og ikke, men det finnes ulike faktorer som øker og senker sannsynligheten for å få det.
Mitt beste tips hvis du fortsetter å tenke mye på kreft er å dele dette med noen. Det er ofte til god hjelp å lufte tankene sine og da kan man få nye perspektiver fra andre som man kanskje ikke har tenk på selv. Start gjerne med å snakke med foreldrene dine om bekymringen du har! Om du synes det er lettere å snakke med noen andre enn familien din, kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller ved Helsestasjonen for ungdom.
I forskning så har man sett at kosthold har noe å si både for økt risiko for å utvikle kreft, og for å forebygge kreft. Sammenhengen mellom kosthold og kreft er veldig kompleks, men vi begynner å få ganske mange vitenskapelige studier på det og kan bli mer og mer tryggere i anbefalingene.
Det stemmer at vi mennesker kan spise kjøtt, og det er ikke noe galt i det. Årsaken til at kjøtt har fått et dårlig rykte er at høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt kreftrisiko. Det er lurt å begrense inntaket av kjøtt, både med tanke på kreftrisiko og for miljøet, men dert betyr ikke at man må bli vegetarianer og ikke spise noe kjøtt. De norske kostrådene anbefaler å begrense inntaket til 500 gram kjøtt i uken.
Kreftforeningen oppsummerer veldig godt hva man anbefaler i forhold til kosthold og kreft. Dette kan du lese mer om her: Kreftforeningen. Noe av det de oppsummerer er:
Mat vi bør spise mer av:
- Frukt, bær og grønnsaker
- Fiber og fullkorn
- Fisk og sjømat
Mat vi bør spise mindre av:
- Salt og saltet mat
- Svært sukkerholdig mat og drikke
- Rødt og bearbeidet kjøtt
Denne listen er ikke en Ja-/nei-liste, og man kan spise alt som er nevnt ovenfor uten at det vil påvirke kreftrisiko i vesentlig grad. - Det handler om hvor mye og hvor ofte man spiser dette.
Du har riktig at et kosthold med mye rødt kjøtt, røkt og saltet mat kan være en medvirkende risikofaktor for utvikling av kreft. Det betyr likevel ikke alle som har spist mye av dette vil utvikle kreft. De fleste gjør det ikke. Man må også ha spist mye av denne typen mat gjennom et langt liv for at det skal være av betydning.
Du spør om du skal begynne å tenke på hva du spiser, og vi anbefaler å spise et sunt og variert kosthold til alle. De rådene vi anbefaler er også relevante med tanke på å redusere kreftrisiko:
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Når det er sagt, så er de viktig å huske på at et sunt kosthold også innebærer rom for å kunne kose seg med godterier og annen mindre sunn mat innimellom helt uten å være redd for kreftrisiko. Det er også bare positivt å være fysisk aktiv med tanke på kreftrisiko.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 25.6.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

