Spørsmål og svar

Hva er sammenhengen mellom kosthold og kreft? Har det noe å si?

Jente, 13

Jeg har en kompis hvor familien er blitt vegetarianere og er veldig opptatt av kostholdet sitt og opptatt av hva de stapper i seg. Jeg og min familie tenker ikke like mye på det og er glad i kjøtt. De tenker mye på dette fordi faren er lege og moren fikk kreft. Etter hun fikk det begynte de å styre med dette for å minske sjansen for å få kreft. Jeg vet at flere i familien min har fått kreft, og da går spesielt brystkreft igjen. Og jeg vet at når jeg blir eldre skal jeg gå jevnlig for å sjekke meg. Men tilbake til spørsmålet mitt. Har kostholdet så mye å si, burde jeg også begynne å tenke på hva jeg spiser. Jeg er en ganske aktiv jente (går på turn) men er også glad i godsaker(selv om jeg ikke får det så ofte). Har mat så mye å si på redusering av kreft? Vi mennesker er jo kjøttetere og jeg vil ikke slutte med dette, men er det som sagt farlig? Takk på forhånd:)

Svar

Hei!

I forskning så har man sett at kosthold har noe å si både for økt risiko for å utvikle kreft, og for å forebygge kreft. Sammenhengen mellom kosthold og kreft er veldig kompleks, men vi begynner å få ganske mange vitenskapelige studier på det og kan bli mer og mer tryggere i anbefalingene.

Det stemmer at vi mennesker kan spise kjøtt, og det er ikke noe galt i det. Årsaken til at kjøtt har fått et dårlig rykte er at høyt inntak av rødt og bearbeidet kjøtt er forbundet med økt kreftrisiko. Det er lurt å begrense inntaket av kjøtt, både med tanke på kreftrisiko og for miljøet, men dert betyr ikke at man må bli vegetarianer og ikke spise noe kjøtt. De norske kostrådene anbefaler å begrense inntaket til 500 gram kjøtt i uken.

Kreftforeningen oppsummerer veldig godt hva man anbefaler i forhold til kosthold og kreft. Dette kan du lese mer om her: Kreftforeningen. Noe av det de oppsummerer er:

Mat vi bør spise mer av:

  • Frukt, bær og grønnsaker
  • Fiber og fullkorn
  • Fisk og sjømat

Mat vi bør spise mindre av:

  • Salt og saltet mat
  • Svært sukkerholdig mat og drikke
  • Rødt og bearbeidet kjøtt

Denne listen er ikke en Ja-/nei-liste, og man kan spise alt som er nevnt ovenfor uten at det vil påvirke kreftrisiko i vesentlig grad. - Det handler om hvor mye og hvor ofte man spiser dette.

Du har riktig at et kosthold med mye rødt kjøtt, røkt og saltet mat kan være en medvirkende risikofaktor for utvikling av kreft. Det betyr likevel ikke alle som har spist mye av dette vil utvikle kreft. De fleste gjør det ikke. Man må også ha spist mye av denne typen mat gjennom et langt liv for at det skal være av betydning.

Du spør om du skal begynne å tenke på hva du spiser, og vi anbefaler å spise et sunt og variert kosthold til alle. De rådene vi anbefaler er også relevante med tanke på å redusere kreftrisiko:

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Når det er sagt, så er de viktig å huske på at et sunt kosthold også innebærer rom for å kunne kose seg med godterier og annen mindre sunn mat innimellom helt uten å være redd for kreftrisiko. Det er også bare positivt å være fysisk aktiv med tanke på kreftrisiko.

Håper dette var et svar på det du lurte på - ønsker deg alt godt!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 25.3.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål