Hvor mye bør jeg spise når jeg er aktiv og trener?
Jente, 18
Hei. Jeg spiller håndball og trener ellers styrke på egenhånd, og er derfor opptatt av å ha et godt kosthold med fokus på proteiner. Jeg spiser så og si det samme hver dag (middag varierer) og har kommet fram til at jeg spiser rundt 1700 kalorier og 85 gram proteiner om dagen. Dette synes jeg hørtes ut som lite kalorier med tanke på at jeg er aktiv hver dag, og gjerne kan brenne rundt 2000-2500 kalorier om dagen. Merker det ikke på kroppen at det er for lite, har greit med energi iløpet av dagen. Kan det hende at jeg bare har lav forbrenning? Hvor mye bør man egentlig spise?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Så flott at du har fokus på å spise sunt og variert, og at du passer på å få i deg nok mat i forbindelse med trening. Et sunt og variert kosthold, sammen med nok fysisk aktivitet, er viktig for en sunn og sterk kropp, både nå og i fremtiden.
Det er vanskelig å si om du spiser for lite eller en passelig mengde i forhold til ditt behov uten å vite mer om deg. Den enkleste måten å vite om du spiser nok på er å følge med på vekten din over tid. Dersom vekten din er relativt stabil så får du i deg nok mat. Å spise kun 1700 kalorier når du er så aktiv og i vekst høres lite ut. Samtidig er det svært vanskelig å telle kalorier, og det er lett å telle feil. Vi anbefaler ikke barn og unge å telle kalorier, men heller fokusere på at maten som dere spiser er sunn og næringsrik.
Hvor mange kalorier hver enkelt av oss trenger er svært individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning vi har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil.
Det er ikke mulig å regne seg frem til nøyaktig hvor mange kalorier vi trenger. For å komme frem til nøyaktig energibehov må vi utføre indirekte kalorimetri, og dette er maskiner som kun finnes på enkelte sykehus, og som hovedsakelig brukes til forskning.
Heldigvis for oss trenger vi ikke å telle kalorier, ettersom kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når du trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
Når det gjelder hva du bør spise når du trener så mye anbefales det generelt å fokusere på et sunt og variert kosthold. Det er altså ikke nødvendig å følge en spesifikk diett - det beste vil være å spise sunt og variert og sørge for at kroppen din får nok næring gjennom maten som du spiser for at den skal få utvikle seg slik som den skal. Måltidsrytmen bør være jevn, med 3-4 hovedmåltider hver dag og 1-2 mellommåltider avhengig av hvor fysisk aktiv du er. I tillegg bør du alltid spise litt ekstra i forbindelse med treningsøktene. Forskning viser dessuten at det er lurt å spise litt protein til alle måltider. Gode kilder til proteiner i kostholdet er blant annet kjøtt, fugl, fisk, egg, melk, ost, yoghurt og andre meieriprodukter.
Vi har skrevet en artikkel om akkurat dette som jeg syntes du burde lese her: dette bør du spise før og etter trening.
Ellers har vi noen generelle råd for sunt kosthold som du kan se litt på.
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Det kan være lurt å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger ved et par flere artikler om hva du kan gjøre for å spise et sunt og variert kosthold, samt hvilke vaner du kan innføre for en god hverdag.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 19.2.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål