Hvorfor er anbefalt inntak av kjøtt så lavt?
Gutt, 18
Hei, hvorfor er anbefalt inntak av kjøtt så lavt? Jeg forstår ikke helt hvorfor vi overalt blir fortalt at vi må spise mindre kjøtt. Mennesker har spist kjøtt i hundretusenvis av år, og det er fullt av næringsstoffer kroppen trenger. Likevel virker det som om det nå er blitt mer viktig å være politisk korrekt enn å være realistisk når man snakker om kosthold.
Svar
Hei og tusen takk for ditt spørsmål inn til oss i ung.no!
Jeg synes det du spør om her er et veldig godt spørsmål. Jeg skjønner godt hvorfor du stiller deg kritisk til anbefalingen.
Når norske kostråd blir laget er det en ganske lang og nøye prosess. Rådene er laget for at den generelle befolkningen skal ha så god helse som mulig. Det vil si, hva skal vi spise for minst mulig risiko for sykdom og negative helseutfall? Vi kan ta eksempel på kostrådet for kjøtt:
- Først skal all tilgjengelig forskning på kjøttinntak og helse sjekkes. Da må flere forskere fra flere land i Norden lese artikler på dette feltet.
- Deretter skal all forskning de har funnet samles i oppsummeringsartikler, der de kan danne seg et bilde på hvor pilen peker i forhold til mengde kjøtt i forhold til helseutfall som for eksempel hjertesykdom, kreft, diabetes osv.
- Så lages det anbefalinger for landene i Norden, det vil si, Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Anbefalinger lages felles for disse landene fordi befolkningen er relativ lik genetisk og kulturelt.
- Når anbefalinger for Norden er laget, vil Norge lage egne anbefalinger som er mer tilpasset norsk kultur.
- Da har vi fått et kostråd på kjøttinntak for den norske befolkningen.
I dag er anbefalingen for kjøttinntak slik:
Prosessert kjøtt (pølse, spekeskinke, hamburger, bacon, osv.) bør man spise minst mulig av. Dette er fordi man har sett i forskning av jo mer prosessert kjøtt befolkningen spiser, jo større risiko er det for kreft, hjertesykdom, diabetes og andre sykdommer. Prosessert kjøtt har også ofte mye salt, mettet fett og andre tilsetningsstoffer som kan være negativ for helsen.
Rødt kjøtt (okse, lam, svin) bør begrenses til 350 gram per uke. Denne anbefalingen er laget fordi man har sett at et høyere inntak av rødt kjøtt kan øke risikoen for sykdommer i befolkningen. I tillegg er rådet såpass lavt fordi det er tatt hensyn til miljøet.
Hvitt kjøtt (kylling, kalkun) er det ingen begrensning på og kan gjerne spises flere ganger i uken.
Det som får mange til å tvile på anbefalingene er spesielt fordi anbefalingen om rødt kjøtt er såpass lavt. Rødt kjøtt inneholder viktige næringsstoffer som jern og gode proteiner. Det er derfor gunstig å spise litt rødt kjøtt.
Den norske anbefalingen for rødt kjøtt er også laget for den generelle befolkningen. Dette vil si at anbefalingen skal gjelde både for en voksen mann, og et barn. Det er viktig å presisere at det er ikke alltid alle kostrådene passer perfekt for hver enkelt person. Noen trenger for eksempel ekstra jern, og da kan det være anbefalt å ha litt høyere inntak av rødt kjøtt. Det er også anbefalt at små barn får litt rødt kjøtt på grunn av næringsinnholdet.
For å oppsummere, anbefalingen vil at generelt den norske befolkningen skal spise mindre kjøtt, til fordel for mer vegetariske alternativer som for eksempel bønner og linser. Dette betyr ikke at alle burde spise mindre rødt kjøtt, da noen trenger den ekstra næringen.
Håper dette svaret gjorde deg litt klokere!
Med vennlig hilsen, klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 15.10.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
