Å drive med husdyr for å lage mat til oss mennesker står for 15 prosent av klimagassutslippene i verden. En klimagass er en gass som gjør at oppvarmingen av atmosfæren, jordoverflata og havene øker.

FN mener det globale kjøttforbruket må ned med hele 60 prosent for å redde klimaet. 15 prosent er faktisk mer enn all transport til sammen, inkludert alle flyreiser. Et landbruk helt fritt for utslitt av klimagassutslipp er umulig, men det er nødvendig at vi legger om vanene våre for å redusere utslippene.

Vi spiser 80 kilo kjøtt hver

Det er husdyrholdet som står for det meste av utslippene fra landbruket. For eksempel fører produksjon av storfekjøtt (ku) til 50 ganger mer klimagass enn poteter.

I Norge øker kjøttforbruket, og vi spiser i dag rundt 80 kilo kjøtt i snitt. Samtidig ser vi at utslippene fra personbiler er redusert pga. el-biler og strengere krav om at nye biler skal ha renere eksos. Tenk over at det å produsere én kilo storfekjøtt fører til like store utslipp av klimagasser som å kjøre over 200 km med bil.

 

FAKTA

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

 

Hvorfor bør du spise mindre kjøtt?

 • Det frigjør jordbruksareal som vi trenger for å fø en økende befolkning.
 • Det hindrer skogen hugges ned, og beskytter ville dyr og planter.
 • Det reduserer forurensingen.
 • Det gir mindre lidelse hos dyrene, og frigjør penger til økologisk og dyrevennlig mat.

Kjøttfrie middagstips

sidene til Framtiden i våre hender kan du finne mange oppskrifter på gode middagsretter uten kjøtt.

Sjekk også kampanjen "Meat Free Monday" . Under slagordet "One day a week can make a world of difference" (Én dag i uka kan gjøre en forskjell) oppfordrer de alle til å ikke spise kjøtt på mandager. En liten endring som det vil utgjøre en stor forskjell for klimaet dersom alle følger dette rådet. På siden deres har de også mange kjøttfrie middagstips.

 

 

"Miljøvennlig" kjøtt

Du trenger ikke bli vegetarianer for å ha et miljøvennlig kosthold. Det finnes kjøtt som er mer miljøvennlig, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt på tallerkenen.

 • arrow_drop_down_circle  Geit
  Geitekjøtt kalles også kjekjøtt og er proteinrikt, magert og smaker godt. Hvert år fødes det ca 60.000 geitekillinger i Norge, og bare 30 prosent blir til nye melkegeiter. Det er ikke lønnsomt å ale opp killingene, og flere tonn med geitekjøtt blir derfor ødelagt (destruert) hvert år. Dette er galt etisk, og vi burde derfor spise mer geitekjøtt. Spør etter kjekjøtt i kjøttdisken, eller dra til din nærmeste slakterbutikk eller dagligvarebutikk med spesielt godt utvalg.

 • arrow_drop_down_circle  Høns
  Høns brukes heller ikke til mat, men brukes gjerne som dyrefôr. Høns tar lengre tid å lage enn kylling, men smaker mer og er i tillegg rimelig. Du kan kjøpe frossen høne i en del dagligvarebutikker.

 • arrow_drop_down_circle  Rein og villsau
  Ville og tamme reinsdyr og villsau, går ute hele året og fôres ikke opp med mat som kunne ha vært menneskemat. Denne type kjøtt er derfor mer miljøvennlig, og lovlig jaktet norsk vilt er som regel et bærekraftig valg. De fleste butikkjeder har kontroll på hvor kjøttet kommer fra, men spør gjerne om viltets opphav på ulike restauranter - det kan ha blitt kjøpt ulovlig.

 • arrow_drop_down_circle  Økologisk kjøtt
  Økologisk kjøtt kommer fra dyr som har fått mat uten kunstgjødsel eller sprøytemidler. Økologisk kjøtt kommer fra økologiske gårder, og er et miljøvennlig alternativ.

 • arrow_drop_down_circle  Bruk hele dyret
  For å ta vare på miljøet er det viktig å bruke hele dyret. Ikke bare spis kyllingfileter til middag, men kjøp kyllingklubber og leverpostei slik at hele dyret blir spist. Du trenger ikke å spise mer kjøtt, men ved å tenke på denne måten kan man slakte færre dyr. Dette reduserer miljøbelastningen ved kjøttproduksjonen, og er viktig både etisk og miljømessig.