Spis mindre kjøtt for et bedre klima

De siste 50 årene har vi i Norge doblet vårt kjøttforbruk. Å kutte ned på dette er noe av det mest effektive du og jeg kan gjøre for å redde klimaet.

Sist oppdatert: 12.01.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Kjøtt på en halv tallerken
80 KILO: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

Å drive med husdyr for å lage mat til oss mennesker står for 15 prosent av klimagassutslippene i verden. En klimagass er en gass som gjør at oppvarmingen av atmosfæren, jordoverflata og havene øker.

FN mener det globale kjøttforbruket må ned med hele 60 prosent for å redde klimaet. 15 prosent er faktisk mer enn all transport til sammen, inkludert alle flyreiser. Et landbruk helt fritt for utslitt av klimagassutslipp er umulig, men det er nødvendig at vi legger om vanene våre for å redusere utslippene.

Vi spiser 80 kilo kjøtt hver

Det er husdyrholdet som står for det meste av utslippene fra landbruket. For eksempel fører produksjon av storfekjøtt (ku) til 50 ganger mer klimagass enn poteter.

I Norge øker kjøttforbruket, og vi spiser i dag rundt 80 kilo kjøtt i snitt. Samtidig ser vi at utslippene fra personbiler er redusert pga. el-biler og strengere krav om at nye biler skal ha renere eksos. Tenk over at det å produsere én kilo storfekjøtt fører til like store utslipp av klimagasser som å kjøre over 200 km med bil.

Hvorfor bør du spise mindre kjøtt?

  • Det frigjør jordbruksareal som vi trenger for å fø en økende befolkning.
  • Det hindrer skogen hugges ned, og beskytter ville dyr og planter.
  • Det reduserer forurensingen.
  • Det gir mindre lidelse hos dyrene, og frigjør penger til økologisk og dyrevennlig mat.

Kjøttfrie middagstips

sidene til Framtiden i våre hender kan du finne mange oppskrifter på gode middagsretter uten kjøtt.

Sjekk også kampanjen "Meat Free Monday" . Under slagordet "One day a week can make a world of difference" (Én dag i uka kan gjøre en forskjell) oppfordrer de alle til å ikke spise kjøtt på mandager. En liten endring som det vil utgjøre en stor forskjell for klimaet dersom alle følger dette rådet. På siden deres har de også mange kjøttfrie middagstips.

"Miljøvennlig" kjøtt

Du trenger ikke bli vegetarianer for å ha et miljøvennlig kosthold. Det finnes kjøtt som er mer miljøvennlig, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt på tallerkenen.

Fakta

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Kjøtt på en halv tallerken
80 KILO: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

Fakta

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?