Spis mindre kjøtt for et bedre klima

De siste 50 årene har vi i Norge doblet vårt kjøttforbruk. Å kutte ned på dette er noe av det mest effektive du og jeg kan gjøre for å redde klimaet.

Kjøtt på halve tallerkenen (colourbox.com)
80 KILO: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

Å drive med husdyr for å lage mat til oss mennesker står for 15 prosent av klimagassutslippene i verden. En klimagass er en gass som gjør at oppvarmingen av atmosfæren, jordoverflata og havene øker.

FN mener det globale kjøttforbruket må ned med hele 60 prosent for å redde klimaet. 15 prosent er faktisk mer enn all transport til sammen, inkludert alle flyreiser. Et landbruk helt fritt for utslitt av klimagassutslipp er umulig, men det er nødvendig at vi legger om vanene våre for å redusere utslippene.

Vi spiser 80 kilo kjøtt hver

Det er husdyrholdet som står for det meste av utslippene fra landbruket. For eksempel fører produksjon av storfekjøtt (ku) til 50 ganger mer klimagass enn poteter.

I Norge øker kjøttforbruket, og vi spiser i dag rundt 80 kilo kjøtt i snitt. Samtidig ser vi at utslippene fra personbiler er redusert pga. el-biler og strengere krav om at nye biler skal ha renere eksos. Tenk over at det å produsere én kilo storfekjøtt fører til like store utslipp av klimagasser som å kjøre over 200 km med bil.

Hvorfor bør du spise mindre kjøtt?

  • Det frigjør jordbruksareal som vi trenger for å fø en økende befolkning.
  • Det hindrer skogen hugges ned, og beskytter ville dyr og planter.
  • Det reduserer forurensingen.
  • Det gir mindre lidelse hos dyrene, og frigjør penger til økologisk og dyrevennlig mat.

Kjøttfrie middagstips

sidene til Framtiden i våre hender kan du finne mange oppskrifter på gode middagsretter uten kjøtt.

Sjekk også kampanjen "Meat Free Monday" . Under slagordet "One day a week can make a world of difference" (Én dag i uka kan gjøre en forskjell) oppfordrer de alle til å ikke spise kjøtt på mandager. En liten endring som det vil utgjøre en stor forskjell for klimaet dersom alle følger dette rådet. På siden deres har de også mange kjøttfrie middagstips.

"Miljøvennlig" kjøtt

Du trenger ikke bli vegetarianer for å ha et miljøvennlig kosthold. Det finnes kjøtt som er mer miljøvennlig, og som er et godt alternativ for deg som må ha litt kjøtt på tallerkenen.

Fakta

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.01.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Kjøtt på halve tallerkenen (colourbox.com)
80 KILO: I snitt spiser vi 80 kilo kjøtt hver her i Norge. Det er flere gode grunner til å kutte ned på det.

Fakta

Visste du at det å produsere en kilo kjøtt tilsvarer utslipp for 200 kilometer med bilkjøring?

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente