Jeg spiser lavkarbo og stresser over mengden fett jeg spiser
Jente, 20
Jeg spiser lavkarbo pga. Anfall/alvorlig sykdom.Det hjelper ekstremt mye og har gjort mitt liv utrolig mye lettere. Kan heller ikke spise melk eller egg. Ikke noe korn eller liksom korn(som bokhvete). Jeg er for tiden stresset over mengden mettet fett. Jeg spiser mye fett og selv om jeg spiser sunne fettkilder så inneholder også de mettet fett. I mitt daglige kosthold får jeg i meg mettet fett gjennom 4 ss olivenolje, 2 avokadoer og 2 håndfull cashew. I hovedsak de fettkildene i tillegg til fet fisk. Jeg spiser også noe frukt/bær(ikke de fete pga. Høy GI), grønnsaker. Til middag; magert kjøtt eller laks. Jeg trudde mine fettkilder bare inneholdt sunt fett. Så klør meg litt i hodet fordi jeg har lyst til å spise et par spiseskjeer med kokosmelk i tillegg. Har vært til ernæringsfysiolog, men der ble jeg ikke noe klokere. Og folk generelt er veldig på at det enten er skadelig med mettet fett eller at det ikke er det. Uten kokos ca. 28 g mettet fett daglig. 38 g m/noen spiseskjeer kokos.
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt.
Du har ikke et konkret spørsmål, så derfor kommer jeg med noen refleksjoner over det du skriver.
Det høres ut som du har ganske mange restriksjoner i kostholdet ditt, så jeg forstår godt at du tenker mye på dette. Har du snakket med fastlegen din eller tatt opp dine tanker med ernæringsfysiologen?
Fettkilder i kostholdet ditt og anbefalinger om fett
Generelt så er det slik med fett at det er ønskelig å velge mer umettet fett fremfor mettet fett. Her er dagens kostholdsråd som blant annet sier noe om dette med fettinntak:
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt
- Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
- Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk til pålegg.
- La magre meieriprodukter være en del av det daglige i kostholdet.
Disse kostrådene er basert på en helhetlig vurdering (dokumentert i forskning) av hva som er et sunt kosthold og forebyggende mot kroniske sykdommer, slik som hjerte- og karsykdom.
De fettkildene du beskriver at du spiser er i all hovedsak kilder til umettet (og ikke mettet) fett. Alle kildene du nevnte som avokado, olivenolje og nøtter er sunne fettkilder og bør absolutt inngå i et sunt kosthold. Jeg ville derfor ikke være bekymret for å spise disse i det hele tatt.
Du nevner dette med kokosolje eller kokosfett, og akkurat dette er faktisk en større kilde til mettet fett. Dersom det er noe du skal velge bort, så vil jeg råde deg til å velge bort dette. Samtidig kan det være at kroppen din har behov for det ekstra fettet i og med at du spiser relativt restriktivt. Jeg vil derfor anbefale deg å ta opp dette med f.eks fastlegen din eller ernæringsfysiologen du var hos.
Når det gjelder lavkarbo-diett
Vi anbefaler i utgangspunktet ikke friske personer å følge en lavkarbodiett. Barn og ungdom skal være spesielt forsiktige med å følge dietter, da de er i utvikling og ekstra utsatt for å bi berørt.
En diett fører til at enkelte matvaregrupper utelates fra kostholdet, som igjen gjerne fører til at man ikke får nok av noen vitaminer og mineraler. Kan du vite at du får nok B-vitaminer, kalsium og jod når du kutter ut brødvarer og melkeprodukter? Uten disse kan utviklingen kroppen og skjelettet ditt har de neste årene bli mangelfullt, noe som igjen kan gi deg helseplager.
Med lite karbohydrater i kostholdet kan bli utfordrende å få i seg nok fiber, noe som er viktig for en frisk tarm, stabilt blodsukker, metthetsfølelse og jevnlig avføring. Det kan i tillegg bli utfordrende å få i seg nok vitaminer og mineraler. Mange får i tillegg et økt inntak av mettet fett og kolesterol ettersom karbohydratene erstattes av mer fettrike matvarer.
Det er derfor viktig at du også fokuserer på å få i deg det sunne, umettede fettet (fisk, nøtter, olje, avokado) fremfor det mettede fettet (helfete meieriprodukter, fete oster, rødt kjøtt, prosessert kjøtt osv). Dette virker det som du gjør allerede, men det er viktig å ikke bli for streng heller. Man kan ha litt av alt.
Dersom du ønsker å eksperimentere med lavkarbo vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier eller fastlegen din, slik at du kan få kvalifisert veiledning og passe på at din helse og utvikling ivaretas godt.
Det viktigste er at man finner et kosthold som du trives med og er bra for helsa. Vi har skrevet en artikkel om anbefalingene for et sunt kosthold, og denne kan du lese her: Tips til et sunt, balansert og variert kosthold
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 3.12.2025
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål