Spørsmål og svar

Er det farlig å spise for mye fet fisk?

Jente, 20

Hei! Jeg har av ulike grunner et svært ensidig kosthold, og lurer på hvor problematisk dette kan være på sikt. Spiser nesten utelukkende makrell i tomat + grovt brød/knekkebrød (da som hovedmåltid, ofte nesten hver dag). Gjerne med en eller annen grønnsak som er i sesong til. Jeg vet dette åpenbart ikke er optimalt og ikke dekker alle ernæringsmessige behov, men av økonomiske og praktiske grunner har det blitt sånn. Jeg lurer på om høyt inntak av umettet fett fra fet fisk over tid, og som hovedkilde til energi, kan være skadelig?

Svar

Hei! Så flott at du inkluderer fet fisk i kostholdet ditt.

I Norge anbefaler vi å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, i tillegg til å bruke fisk som pålegg. Dette utgjør cirka 300-450 gram fisk i uken, hvor minimum 200g bør være fet fisk, slik som laks, ørret, makrell eller sild. Fet fisk er viktige kilder til næringsstoffer slik som omega 3-fettsyrer og vitamin D, noe vi ofte får i oss for lite av. Fet fisk kan inneholde miljøgifter, slik som annen mat. Det er likevel viktig å få fram at ny forskning viser at selv storspisere av fisk ikke får i seg for mye miljøgifter, og at fordelene ved å spise fisk oppveier den ubetydelige risikoen av dagens innhold av miljøgifter i fisk.

Fet fisk inneholder mye umettet fett, og det er dette fettet vi anbefaler å spise mer av. Det umettede fettet er bedre for hjerte- og karhelsa, sammenliknet med det mettede fettet. Fett er en viktig energikilde, og inneholder en del kalorier. Det er likevel viktig å huske på alt med måte, men dersom du holder deg til anbefalingene om 300-450 g fisk i uka er ikke dette noe du trenger å bekymre deg for. Det er viktig å sørge for at du også får i deg nok av de andre næringsstoffene, slik som protein og karbohydrater. Et sunt og variert kosthold er viktig.

Å spise ensidig kan føre til at du utvikler mangler på enkelte vitaminer eller næringsstoffer, og et sunt og variert kosthold vil være det beste for å sikre inntaket av disse. Dersom du er i tvil er det mulig å kontakte en lege for å ta en blodprøve og sjekke om du har noen mangler.

Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du bør ta en titt på. Den ene handler om hvordan du kan spise sunt og variert, mens den andre inneholder noen økonomitips.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin helg videre.

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 19.8.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål