Spørsmål og svar

Er det negativt å spise rødt kjøtt hver dag?

Gutt, 14

Har spist mye rødt kjøtt i det siste, nesten hver dag, lurer på om det kan være noe negativt med det. ( Kjøttboller )

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser maksimalt 500 gram rødt kjøtt per uke, men forskning og de nye anbefalingene viser at et inntak på så lite som 350 gram i uka øker risikoen for kreft i tykktarmen. Dette er en sykdom som man får som voksen, men et langt liv med risikofaktorer tilstede øker sjansen. Rødt og prosessert kjøtt inneholder også en del av det mettede fettet, som er det fettet vi ikke skal ha så mye av, da et høyt inntak av dette øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Det er noen helsefordeler med å spise små mengder rødt kjøtt, ettersom det er en fin kilde til protein, jern og vitamin B12. Det anbefales likevel at vi ikke spiser for mye av dette, og holder oss til anbefalingene.

I stedet for å spise kjøtt kan du erstatte noe av kjøttet med kylling, fisk eller belgfrukter. Fisk er blant annet en viktig kilde til omega 3-fettsyrer, som er viktig for en god hjerte- og karhelse.

Selv om vi spiser mye rødt kjøtt er det ikke sånn at vi garantert får noen sykdommer, ettersom det er snakk om flere faktorer som påvirker dette, men det vil alltid være lurt å redusere risikoen for sykdom, fremfor å øke den. Det vil derfor være positivt for helsa di om du bytter ut noe rødt kjøtt med annen mat.

Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om hva som er et sunt og variert kosthold.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 14.4.2024

Oppdatert: 14.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål