Er tran trygt? Kan jeg ta det?
Jente, 15
Hei! Jeg fant nettopp ut at tran inneholder miljøgifter og tungmetaller tror jeg.. Jeg viste det ikke før jeg fant denne artikkelen (https://www.nrk.no/trondelag/er-tran-sunt_-eller-er-tran-giftig_-1.16089516) jeg begynte å ta tatt Möllers tran med sitron smak før jul. Nå tørr jeg egentlig ikke å ta det lengre, men ifølge den lenken var Möllers tran under at det var farlig sånn at det ikke var farlig? Jeg skjønte ikke. Jeg gikk inn på Möllers tran sin nettside og de skrev at det var helt trygt, men de kunne ikke love at det ikke var 100% uten miljøgifter. Så det jeg lurer på er om det er helt helt trygt å ta hver dag? Har helseangst og vil at det skal være trygt eller er det noe som er tryggere? Er sana sol for eks tryggere? Takk!
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Dette skjønner jeg godt at du lurer på! Det er flere som har stilt spørsmål rundt inntaket av fet fisk/tran, og hvorvidt dette er sunt, og da i sammenheng med innhold av tungmetaller og uønskede stoffer. Enkelte fisketyper kan inneholde en del tungmetaller, og dette gjelder særlig stor fisk, slik som tunfisk, kveite osv. Hvis du spiser fet fisk er det lurt å variere hvilke fisketyper du spiser, samt gjerne velge små fisk dersom du har muligheten til det.
Ettersom noen typer fet fisk kan inneholde tungmetaller blir det utført det som kalles nytte- og risikovurderinger, blant annet av Vitenskapskomiteen for mat og miljø. I disse vurderingene ser fagpersoner på hvilke helsemessige gevinster vi får av å spise en matvare, og sammenligner de gode helseeffektene mot eventuelle negative bivirkninger ved å se på systematiske kunnskapsoppsummeringer. Konklusjonen i den siste rapporten fra 2022 var at økt inntak av fisk (også tran) kan beskytte mot ulike hjerte- og karsykdommer, demens, Alzheimers og dødelighet, og at disse positive helseeffektene var større enn de negative effektene av å få i oss de små mengdene med tungmetaller. Samtidig er fisk en viktig kilde til næringsstoffer som omega 3-fettsyrer, vitamin D og jod, som det er få, andre gode kilder til i kostholdet.
I følge kostrådene er det anbefalt å spise 300-450 gram fisk, hvor minst 200 gram bør være fet fisk. I dag spiser norske kvinner ca 240 gram fisk i uken (hvor 110 gram er fet fisk), mens menn spiser 350 gram fisk (hvorav 134 gram er fet fisk), noe som for kvinner er under anbefalingene. Hvis du ikke spiser fisk er det lurt å ta tran, og tran vil være et bedre alternativ enn sana sol, ettersom tran også inneholder omega 3-fettsyrer.
Til tross for at vi får i oss noe tungmetaller gjennom å spise fet fisk/ta tran vil de positive helseeffektene være gunstigere, enn dersom vi ikke spiste fisk. Over halvparten av miljøgiftene som kvinner får i seg er også fra andre kilder i kosten enn fisk. 
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.1.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål