Spørsmål og svar

Tar jeg for mye vitaminer?

Jente, 20

Hei! Jeg har et spørsmål angående for mye vitaminer. Jeg begynte først med møllers trankapsler- omega 3, men har også tatt to vitaminbjørner daglig. Har gjort dette i en til to mnd, i god tro da jeg ikke spiser fisk blant annet. Jeg har lest at for mye vitaminer kan være giftig, og spesielt dette med D-vitamin, som i verste fall kan føre til nyresvikt. Jeg har altså tatt to vitaminebjørner og to trankapsler daglig, i god tro. Jeg lurer derfor på hvor farlig dette er, hilsen stressa jente.

Svar

Hei!

Du kan ta det helt med ro. Trankapsler er først og fremst en kilde til de sunne omega 3-fettsyrene som vi finner i fisk, mens vitaminbjørner er et multivitamin som inneholder mange andre vitaminer og mineraler og vanligvis ikke omega 3-fettsyrer.

Mange typer tran inneholder vitamin D, men ikke alle trankapsler gjør det. Gjør de det, er det som regel en dose på 10 mikrogram i 2 kapsler. Det samme gjelder vitaminbjørner som vanligvis inneholder 10 mikrogram vitamin D per anbefalt daglig dose.

Et inntak på 10-20 mikrogram vitamin D per dag er ikke farlig. Det kan tvert imot være bra, særlig for oss som bor i Norge om vinteren når det er lite sol ute.

Så lenge man spiser sunt, variert og nok mat, har man vanligvis ikke behov for kosttilskudd for å få dekket behovet for vitaminer og mineraler. Men dersom man har et mangelfullt kosthold og spiser lite fisk, kan tilskudd i form av trankapsler og vitaminbjørner være helt greit. Man bør imidlertid aldri ta mer enn anbefalt dose da dette kan føre til for høye konsentrasjoner av enkelte vitaminer og mineraler i kroppen.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger ved to artikler der du kan lese litt mer om næringsstoffer, samt flere tips til et sunt kosthold.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 28.10.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål