Spørsmål og svar

Spiser jeg sunt eller usunt?

Jente, 15

Har lust til å være ett godt forbilde og holde emg sunn, men å spise vanlig og variert og balansert. Men trenger en mening, så hva er din mening om det jeg spiser? Synes du jeg spiser sunt og balansert? Til frokost har jeg egentlig alltid det samme (helt vanlig). En grov minibaguett, halve med lettere smør, lettere gulost & grønnsaker og andre halve med lettere brunost. Så har jeg en iskaffe. Til lunsj så spiser jeg chiapudding og ett glass vann. Da har jeg 2ss chiafrø, 1dl usøtet mandelmelk og en halv Ss oboy pulver, jeg topper den med banan, bringebær og litt usaltede cashewnøtter. Til middag spiser jeg variert og sunt (fullkornprodukter, Grønnsaker osv). Til kveldsmat spiser jeg/drikker jeg alltid en grønn smoothie med grønnkål, banan, mango, ananas, spinat & melk og rundt 12 chilinøtter. Hva virker usunt her og virker det sunt? Det eneste jeg ser her som er «usunt» er oboypulveret, men tenker det er greit fordi jeg spiser resten sunt? Eller er det noe mer? Vær ærlig, takk❤️❤️

Svar

Hei!

Et sunt og variert kosthold er viktig, det kan være smart å variere litt i hva man spiser, da sikrer man å få i seg ulike næringsstoffer.

Om du ønsker å lære mer om hva som er sunn mat, kan jeg anbefale å lese våre artikler på ung.no om dette teamet: ung.no/mat

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 24.6.2020

Oppdatert: 24.6.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål