Spiser jeg for mye? Er det veldig usunt?
Jente, 15
Hei, det er noe som er sykt iriiterende med meg og hjernen min vill ikke slutte med å tenke sånn. Jeg har 3 «måltider» som jeg synes er veldig god hverdagsmat og det er (toast med grovbrød og lettere ost, rugsprø md lettere brunost & grovt brød med speilegg). Jeg liksom bare MÅ spise alt det på en dag for det er så godt, men føler meg usunn om jeg spiser det hve dag og jeg føler at set blir for mye mat og at jeg blir feit. Så jeg prøver å si til meg selv at jeg for eksempel kan spise grovt brød med speilegg til frokost hver dag for det er sunt også bytte på med knekkebrød eller toast til lunsj. Men jeg klarer aldri lenger å gå en sag uten alle de tre. Så kunne jeg spist på en dag: en brødksive med speilegg, en toast, ett knekkebrød og middag. Eller er det for mye og bare usunt?
Svar
Hei!
Du skriver at du spiser: toast med grovbrød og lettere ost, rugsprø md lettere brunost & grovt brød med speilegg. Dette er sunn mat som du kan spise hver dag, du vil ikke gå opp i vekt av å spise dette. Du trenger altså ikke tenke at dette er usunt og noe du må slutte med.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 10.6.2020
Oppdatert: 10.6.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

