Spiser jeg for mye?
Jente, 14
Hei. Jeg har sleti med vekt og utseende en stund. Veier 49.8 kg og er 1.68. Syntes du jeg spiser mye? Det var lørdag i dag så ble litt mer usunt. Spiste et knekkebrød med avocado og et med skinke og agurk til frokost. En hold it med ost og skinke til lunsj. Tre lefser med rakfisk, potetmos, purre og smør til middag og en pose godteri til kvelden ( 10-15 biter ) spiser ikke så mye til vanlig
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Ut ifra hva du beskriver så høres det ikke ut som at du spiser for mye, men mye av maten er energitett og inneholder lite vitaminer og mineraler. Hvor mye mat hver enkelt av oss trenger er individuelt, men generelt anbefaler vi at man spiser 4-6 måltider om dagen og at man alltid spiser litt ekstra i forbindelse med trening.
I disse artiklene kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger og hva som skjer med kroppen hvis man spiser for lite.
Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke videre!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 9.3.2023
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål