Spørsmål og svar

Hvor mange kalorier er det i denne retten?

Jente, 16

Hvor mange kalorier er det I en toast med ost og skinke og grillkrydder med tomat eller paprika?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

En brødskive uten pålegg inneholder gjennomsnittlig rundt 90 kcal. Smør til en skive inneholder rundt 40-50 kcal. Ulike pålegg inneholder ulik mengde kalorier. Jo mer fett det er i pålegget, jo mer kalorier vil det også inneholde. En vanlig brødskive med smør og pålegg inneholder derfor vanligvis et sted mellom 200 og 350 kcal, helt avhengig av hva slags pålegg du velger. Grønnsaker inneholder nesten ingen kalorier i tillegg til at de er rike på næringsstoffer. Det er derfor lurt å alltid inkludere litt grønnsaker på brødskivene.

Når det er sagt, så vil jeg ikke anbefale deg å telle kalorier. Det er fint å spise sunt, men hvis du blir opphengt i hvor mange kalorier det er i maten som du spiser, så kan du få et problem med mat. Det er ikke nødvendig å telle kalorier for å spise riktig og sunt. Vi anbefaler ingen å telle. For det første er det vanskelig, de fleste teller feil, og for det andre så gir det et anstrengt forhold til mat.

I stedet for å telle kalorier vil jeg råde deg til å lytte til kroppens signaler om sult og metthet, samt å fokusere på at maten som du spiser er sunn og variert.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Ta også gjerne en titt på vedlagte artikler hvor du kan lese mer om kalorier og hvor mye mat vi trenger, hva som skjer med kroppen hvis du spiser for lite og finne flere tips til et sunt og variert kosthold.

Hvis du synes dette med mat, kropp og trening er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur til helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.

Ønsker deg alt godt, og jeg håper dette var til nytte!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 11.2.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål