Spørsmål og svar

Er det farlig å spise for mye?

Gutt, 13

Hei. Er det farlig aa spise 4000 kcalorier om dagen. jeg spiser relativt sunt (egg, melk, peanutsmaar, ost, havregryn osv). jeg har ikke spiseforstyrrelser eller noe saant, men naar jeg sjekka viste det seg at jeg spiste ca 4000 kcalorier om dagen. jeg er ikke overvektig (veier ca 47kg), og jeg har soist ca saa mye eg god stund naa. er det farlig?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Jeg vil generelt ikke anbefale deg å telle kalorier, da det er en fare for å på sikt få et mer anstrengt forhold til mat når det blir så teknisk. Det er også veldig lett å telle feil og da har det lite for seg. Det et bedre å fokusere på å spise sunne matvarer, lite søtsaker, mye grønnsaker og være regelmessig i fysisk aktivitet.

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Vi trenger derfor ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når du trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Å spise 4000 kalorier høres litt mye ut, og som nevnt kan det være lett å telle kalorier feil. Det er kalorier i alt av mat, og vi trenger en viss mengde kalorier hver dag for at kroppen vår skal fungere slik den skal. Hvis vi spiser for lite kalorier vil vi gå ned i vekt, og dersom vi spiser flere kalorier enn hva kroppen vår forbrenner vil vi gå opp i vekt. Som du selv skriver spiser du veldig sunt, og om en matvare er sunn eller usunn bestemmes ikke kun av kaloriene, men de andre næringsstoffene som er i maten, slik som proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler.

Jeg vil råde deg til å ikke telle kalorier og heller lytte til kroppen din og fokusere på at man du spiser er sunn og næringsrik.

Dette er våre råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan ta en titt på.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 10.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål