Spørsmål og svar

Spiser jeg for lite variert?

Jente, 15

Hei. Jeg er 15 år gammel jente og jeg lurer på OL jeg spiser for lite variert. Jeg spiser som regel skiver med masse pålegg så det er litt variert. T.d. Egg, avokado, ost, skinke og grønnsaker. Jeg spiser og havregrøt hver dag og av og til, til middag. For å få litt variasjon putter jeg chai frø, bær, havremelk, peanøttsmør og banan i. Uansett dette er stort sett det jeg spiser. Mest brø/ kornwrap eller grøt. Er dette dårlig for helsa.. evt magen?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Å spise nok, sunn og næringsrik mat er viktig for en normal vekst og utvikling, for at du skal kunne prestere best mulig i hverdagen, på skolen og for en sunn og frisk kropp og en god helse, både nå og på sikt!

Ut i fra hva du forteller at du spiser, så virker det som du allerede spiser veldig sunt og helt i tråd med de norske kostrådene slik vi anbefaler.

Vi anbefaler å spise jevne måltider (3-4 hovedmåltider og ett til to mellommåltider, alt etter hvor fysisk aktiv du er), og at du velger variert innhold i måltidene dine. Et tips kan være å følge Tallerkenmodellen og inkludere grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, og gode proteinkilder (fisk, kjøtt, meieriprodukt osv...). Hvis du lager et måltid etter Tallerkenmodellen, så gir det et veldig godt grunnlag for variasjon med mange ulike næringsstoffer, noe som også gir god metthet og stabilt blodsukker.

Det eneste jeg kan gi råd om er å kanskje ha enda mer fokus på å spise mer frukt og grønnsaker. Vi anbefaler å spise fem om dagen - det vil si minst tre grønnsaker og to frukter daglig.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold som du kan se over:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Hvis du fortsatt føler du trenger litt råd om hva du kan spise, så vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din, eventuelt klinisk ernæringsfysiolog. De kan alle hjelpe deg videre med gode råd tilpasset akkurat deg.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 4.7.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål