Spørsmål og svar

Er det dumt å spise mye meieriprodukter?

Jente, 13

Hei! Jeg er opptatt av å ha et sunt kosthold også lurer jeg på om det er dumt å spise mye meieriprodukter? Det står jo i kostholdsrådene at man bør spise tre porsjoner hver dag, men jeg spiser alltid mer. For eks i går drakk jeg to glass melk, hadde brunost på skivene, spiste gresk yoghurt til lunsj og en porsjon cottage cheese til kveldsmat. Er dette for mye? Hilsen jente 13 år

Svar

Hei!

Så flott at du ønsker å ha et sunt kosthold. Vi anbefaler at man spiser minimum tre porsjoner med meieriprodukter hver dag. Dette for å dekke kroppens behov for enkelte av næringsstoffene som er i melkeprodukter (kalsium, jod og b-vitaminer blant annet). Det er ikke noe problem å innta mer enn tre porsjoner, så lenge man velger de magre (ikke fete oster, fet melk, rømme, fløte osv.). Gresk yoghurt, cottage cheese, melk og brunost må du bare spise. Når du spiser mye melkeprodukter så holder det med én porsjon brunost per dag, da det er en del melkesukker i brunost (og det er uansett lurt å variere i hvilke pålegg man bruker).

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 5.1.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål