Spørsmål og svar

Spiser jeg sunt? Er dette en god kostplan?

Gutt, 17

Hei. Jeg er ganske interessert i å ha et godt kosthold. Jeg er klar over at alt man trenger er «et balansert kosthold, ingen tilskudd nødvendig» men jeg har fortsatt et ønske om å ta gjennomtenkte valg med deres ekspert evaluering. Jeg vil bare høre deres evaluering av min foreløpige kostholdsplan, eventuelt om dere har noen ekstra anbefalinger: frokost: Havregryn (med melk), egg (2), en kopp kaffe, 2 omega-3 kapsler, 2 vitaminbjørner. Lunsj: To brødskiver med ost og skinke. Middag er tilfeldig og ingen kveldsmat. Jeg ønsker mer bær (antioksidanter) helst frosne (lenger bevaring og lavere pris), mandler (en håndfull). Kiwi til kveldsmat (med skinn, men vasket grundig) søtpotet (veldig rik på blant annet Vit A). Mine mål er følgende: Nok protein og energi til å være i fysisk trening 1-2 timer om dagen (boksing, volleyball, vekttrening) at det skal være sunt og fylle mine mineral-vitamin behov. Veier 72kg, vil helst øke via mer muskler. Hva er deres tanke, noen andre anbefalinger? Takk:)

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Vi i ung.no kan ikke gi spesifikke helseråd eller svare så spesifikt på enkeltpersoner helsesituasjon slik du etterspør. Dette fordi vi hverken kan stille deg oppfølgingsspørsmål, undersøke deg eller journalføre dette som en konsultasjon, ettersom du er anonym. Det vi derimot kan gjøre er å komme med generelle anbefalinger.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold, som jeg vil anbefale deg å forsøke å følge:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vi har også skrevet noe nyttige artikler med flere tips til et sunt og variert og kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet ditt, som jeg legger ved.

Dersom du ønsker en mer konkret tilbakemelding på kostholdet ditt og hvordan dette kan optimaliseres vil jeg råde deg til å få henvisning til klinisk ernæringsfysiolog. De kan gjennomgå kostholdet ditt i detalj med deg, og komme med forslag til endringer, samt svare på eventuelle spørsmål.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.1.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål