Spørsmål og svar

Spiser jeg for lite mat?

Jente, 16

Hei! Jeg spiser ikke frokost for har ikke tid om morgene. Til lunsj spiser jeg et knekkebrød med makrell i tomat og en frukt. Til middag spiser jeg mye fisk og grønnsaker og spiser meg ikke mett for da blir jeg så ukomfentabel. Til kvelds spiser jeg et knekebrød med makrell i tomat. Jeg drikker ett glass melk 4 ganger i uken. Jeg lurte på om jeg spiser for lite mat?

Svar

Hei!

Fint at du tar kontakt med oss i ung.no for dette.

Det du oppgir å spise i løpet av en dag er både lite og virker ganske enformig. Flott at du spiser mye fisk, grønnsaker og frukt, men du bør med fordel også inkludere flere andre matvarer og variere inntaket mer fra dag til dag.

Du bør også begynne å spise deg mett til hvert måltid. I barne- og ungdomsårene utvikler kroppen din seg mye og for at dette skal skje optimalt, er du helt avhengig av å spise nok mat. Gjør du ikke det, kan det i verste fall føre til sykdom. Du kan lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite her.

Dette er våre generelle råd for et sunt og variert kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Dersom du synes dette med mat og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til å snakke med noen om det, f.eks foreldrene dine eller helsesykepleier på skolen din.

Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som jeg synes du bør ta en titt på.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 4.11.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål