Spørsmål og svar

Har jeg spist for lite mat de siste dagene?

Jente, 16

Hei. Jeg er 15 år. Vanlig jente. Rundt 160-170 høy, veier normalt, ikke for mye. Jeg bare lurer på noe for er litt usikker og vil jo bare det beste for meg. Sååå... De siste dagene (sånn 3 siste dagene), har jeg vært litt opptatt og egentlig bare spist/drukket gjennom en dag: en litt stor kaffe med havremelk, kjøleskapsgrøt og middag. Er det for lite å spise? Trener ikke såååå? Er det egentlig for lite?

Svar

Hei!

Ja, du har spist for lite mat. Du trenger 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Ut fra det jeg kan se har du bare spist 2 hovedmåltider, og det er alt.

Det er ikke bra å spise for lite mat, så jeg håper du begynner å spise mer fremover.

Les mer:Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

 

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 3.9.2020

Oppdatert: 3.9.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål