Spørsmål og svar

Jeg vil spise normalt igjen!

Jente, 13

Hei. Jeg har i nå 3 år hatt et dårlig spisemønster. Når jeg startet å spise lav kalori/fettfri og spiste veldig få matvarer så mistet jeg veldig mye kontakt med vennene mine og kjære famillien min. Jeg vil spise normalt og jeg spiser egt lit lite men det jeg vil forandre på er å spise normal mat for jeg spiser bare grønnsaker og frukt, kochoo(bananrot). Jeg trener veldig mye for er en konkurranseturner

Svar

Hei!

Dette høres ikke noe greit ut for deg. Du har i mange år hatt et dårlig spisemønster, der du har spist lite kalorier og fett, og hovedsakelig frukt og grønnsaker. Da blir jeg med en gang bekymret for at du kan ha fått mangel på noen vitaminer og mineraler. Det er ikke mulig å dekke kroppens behov for alle vitaminer og mineraler kun på frukt og grønnsaker. Har du gjort dette lenge kan du ha fått mangler, og det er spesielt skummelt nå som du er i vekt og utvikling.

Jeg vil råde deg til å bestille en time til fastlegen din, forklar han/henne situasjonen, hvordan du har spist og at du sliter med å spise normalt igjen. Han/hun kan vurdere om det trengs å gjøres noen undersøkelser/blodprøver og kan hjelpe deg i gang med et normalt kosthold.

Jeg legger ved kostholdsrådene, der ser du alle matvaregruppene man burde ha i kostholdet, de fleste hver dag. Du kan velge deg ut noen råd, og begynne  i det små. For eksempel med å spise melkeprodukter daglig? Og bruke fisk som pålegg?

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Hvis du sliter med forholdet til mat og kropp, så kan det å gjøre mange store endringer på en gang føles vanskelig. Begynn derfor med noe, og øk etter hvert, men som sagt, det er viktig at du snakker med noen om dette!

Helsesykepleier på skolen din kan også hjelpe deg med å få et normalt forhold til mat igjen. Du har mange år foran deg hvor kroppen din skal vokse og utvikle seg, så det er kjempeviktig at du begynner å få i deg nok næring.

Les mer:Dette skjer med kroppen din om du spiser for lite

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 31.7.2020

Oppdatert: 31.7.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål