Jeg trenger noen råd om kalorier og forbrenning
Jente, 19
Hei, ønsker noen råd/tips om kalorier å forbrenning. Trenger ikke et korrekt svar, trenger bare noen råd. Det å ”spise færre kalorier enn du forbruker“ betyr? man ska spise mindre enn man pleier? eller ka menes m d? Spiste før mere enn nu og mye usunt, så hvis det var kanskje 1500-2000 kalorier dagen da, og nu spiser under 1000. Er det å spise færre kalorier enn æ forbruker? Prøver å spise mye grønnsaker og frukt, kutter ut mat m mye fett, drikker mere vann, beveger mæ mere. Hjelper d med vekttap? Å småspising? når man får craving på noe som er usunt, ødelegger det om man tar en liten bit?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt!
Det å "spise færre kalorier enn du forbruker" betyr at du får i deg mindre energi (kalorier) enn kroppen din bruker i løpet av dagen. Kroppen bruker energi på alt fra å puste og gå til å trene, og når du spiser mindre enn det du bruker, vil den hente energi fra lagret fett – og da går du som regel ned i vekt. Det handler altså ikke nødvendigvis bare om å spise mindre enn før, men å være i energiunderskudd.
Det er litt vanskelig å si akkurat hva å spise mindre vil si for deg, da jeg ikke vet nok om deg. Hvis du ønsker en prat om ditt kosthold vil jeg råde deg til å snakke med helsepersonell om dette f.eks helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom eller fastlegen din.
Du har rett i at dersom du totalt forbrenner rundt 2000 kcal, så bør man holde seg under dette over tid for å gå ned i vekt (og ligge i kaloriunderskudd).
Hvis du nå spiser under 1000 kalorier om dagen, er det veldig lite. Det å spise alt for lite kan faktisk virke mot sin hensikt ved å f.eks skru ned forbrenningen. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår: dette skjer med kroppen når du spiser for lite.
For de fleste vil en vektreduksjon innebærer endringer som f.eks et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Selv om kostholdet og økt hverdagsaktivitet er viktigst for å gå ned i vekt, er trening også en bidragsyter, og spesielt intervall- og styrketrening kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.
Småspising eller cravings ødelegger ikke noe så lenge du tar en liten bit og ikke mister kontrollen. Det er helt normalt å ha lyst på noe godt av og til, og det er helt lov også som en del av et sunt og variert kosthold! Det viktigste er balansen, ikke å være perfekt hele tiden.
Ønsker deg alt godt - Håper dette var et svar på det du lurte på!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog
Besvart: 8.6.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


