Spørsmål og svar

Hvorfor går jeg ned mer i vekt når jeg spiser mer kalorier?

Jente, 16

Hei! Jeg er på en del dietter noen ganger fordi jeg rett og slett føler meg litt bedre når jeg er litt slankere. Det har vært perioder der jeg spiser 1600 kalorier og perioder der jeg kun spiser 1000. Jeg har lagt merke til at jeg går både fortere og mer ned i vekt når jeg spiser 1600 kalorier? Hvorfor det? Skal jeg ikke gå fortere og mer ned i vekt når jeg kun spiser 1000 kalorier? Derfor er spørsmålet mitt. Hvorfor er det mye enklere for meg å gå ned i vekt når jeg spiser litt mer?

Svar

Hei!

Det er en ganske naturlig forklaring på dette. Det mest logiske ville vært at man gikk mer ned i vekt jo mindre man spiser. Dersom man over tid ligger på et veldig lavt kaloriinntak (f.eks 1000 kcal) som du beskriver vil kroppen gå i "sparebluss". Sparebluss betyr altså at forbrenningen blir lavere.

Det er rett og slett en redningsmekanisme kroppen har mot langvarig "sult"/lavt matinntak. Det er ikke noe som skjer med alle som går ned i vekt, men hos en en del, og hvor lenge det varer er også individuelt.

Les mer om dette her: Dette skjer med kroppen din om du spiser for lite

For å gå ned i vekt er det avgjørende å finne et kosthold og en livsstil som du trives med. Det er mye mer fornuftig å spise 1600 kcal enn 1000 kcal, da 1000 kcal rett og slett er alt for lite. Det er faktisk umulig å dekke behovet for alle næringsinntak på så lavt matinntak. Da unngår man også spareblussen.

Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar, det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Selv om kostholdet er viktigst for å gå ned i vekt, er trening også en bidragsyter, og spesielt intervall- og styrketrening kan gjøre det lettere å miste noen kilo. Flott at du trener og er aktiv flere ganger i uken - fortsett med det!

Jeg legger også ved noen artikler med flere gode råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil.

Håper dette var et greit svar på det du lurte på, lykke til!

med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no

Besvart: 26.8.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål