Spørsmål og svar

Spiser jeg for lite mat?

Jente, 15

Hei! Jeg har et spørsmål, jeg er en jente på rundt 1.60 og jeg veier rundt 50 kg. Vil jeg gå mer ned i vekt om jeg spiser 500 kalorier hver dag? Før spiste jeg 1000 kalorier hver dag, nå spiser jeg cirka 700, har gått ned i vekt, men lurer på om jeg går enda mer ned i vekt via å trene i tillegg? Lurer også på om dette er sunt, synes at det har blitt vanskeligere å konsentrere seg i det siste og jeg blir fortere sliten, mensen har kommet sent og jeg tror jeg har ødelagt litt av fettforbrenninga mi. Men på en annen side så jeg en diett på nettet der de sa at man bare skulle spise 700 kalorier hver dag, den dietten var for voksne og jeg er jo ikke voksen. Derfor tenker jeg at 500 kalorier er passende for meg.

Svar

Hei!

Fint at du skriver til oss i ung.no for dette!

Ut ifra dine opplysninger om alder, kjønn, høyde og vekt er du helt normalvektig og bør ikke gå noe mer ned i vekt. Grunnen til dette er at det i barne- og ungdomsårene skjer store endringer i kroppen din. Både skjelettet, muskulaturen og hjernen din utvikler seg mye, og for at dette skal skje optimalt er kroppen din helt avhengig av å få tilført nok energi og næringsstoffer gjennom maten du spiser. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til sykdom.

Veldig generelt trenger en jente i din alder mellom 2000-2300 kcal per dag. På dager med trening kan det være behov for mer. Ut ifra dette skjønner du sikkert at 500-1000 kcal per dag er veldig lite mat for deg! Spiser du så lite vil du gå ned i vekt, men på en svært uheldig måte. Du kan lese mer om hva som skjer med kroppen din når du spiser for lite her.

Det at du opplever konsentrasjonsvansker, blir fortere sliten og har mer uregelmessig menstruasjon er alle tydelige tegn på at du spiser for lite og at dette går utover helsen din.

Jeg vil derfor sterkt råde deg til å slutte å telle kalorier og heller lytte til kroppens egen signaler om sulten- og metthet, samt å fokusere på å spise regelmessig og at maten du spiser er sunn og næringsrik.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Dersom du synes dette med kropp og mat er vanskelig, eller har flere spørsmål, vil jeg anbefale deg å ta en tur til helsesykepleier på skolen din. Hun/han har møtt mange i din situasjon og vil kunne jeg deg flere råd.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som jeg synes du bør ta en titt på.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 10.11.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål