Spørsmål og svar

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt når jeg spiser 1200 kalorier om dagen?

Jente, 16

Hei jeg er en jente på 16 som veier rundt 69 kilo og er 175cm. Jeg prøver å gå ned i vekt for å se litt slankere ut og jeg har prøvd å laste ned kalori apper men de funker ikke. Jeg spiser ikke så mye om dagen mellom 1100-1200 kalorier og jeg trener nesten hver dag. I tillegg spiser jeg sunt så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke går ned. Lurer på om dere har noen tips/svar :)

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser spørsmålet ditt. Å spise kun 1100-1200 kalorier om dagen er lite, og alt for lite for en kropp som er i vekst. Vekten som du beskriver er i tillegg helt normal i forhold til høyden din, og vi i ung.no anbefaler ikke at ungdommer som er normalvektige skal gå ned i vekt.

I ungdomsårene skjer det store forandringer i kroppen din, og for at den skal få utvikle seg optimalt er det viktig at den får i seg de næringsstoffene som den trenger gjennom maten som du spiser. Gjør den ikke det kan det føre til mangelsykdommer, noe som i verste fall kan føre til skader på kroppen din.

Her kan du lese mer om hva som skjer i kroppen din dersom du spiser for lite.

Det er svært vanskelig å få dekket behovet for de ulike næringsstoffene med et kaloriinntak på under 1500 kalorier, og jeg vil sterkt fraråde deg å spise bare 1200 kalorier om dagen.

Det å bare spise 1200 kalorier om dagen er alt for lavt og kan være veldig skadelig, spesielt på lengre sikt. Selv om det kan virke som en rask løsning for vekttap, kan det føre til alvorlige næringsstoffmangler, tretthet, svimmelhet, og det kan skade forbrenningen din. Å spise for få kalorier kan også føre til at kroppen din mister muskelmasse i stedet for fett, noe som heller ikke er gunstig.

Den vanligste årsaken til at vekten ikke går ned når du ligger i kaloriunderskudd, er rett og slett fordi du spiser for lite. I starten vil du oppleve at vekten går ned, men etter kort tid så vil kroppen respondere på det lave matinntaket med å sette ned forbrenningen. Dette innebærer at du forbruker mindre energi enn før, selv om du er fysisk aktiv.

Til og med når du begynner å spise mer igjen, vil forbrenningen være lav. Kroppen prøver å komme tilbake til den vekta du hadde før du gikk ned i vekt. Det er derfor det er så vanskelig å holde vekta nede etter at du har gått ned noen kilo. De aller fleste går opp igjen, det sørger kroppen for.

Vi anbefaler ingen å telle kalorier. Det er lett å telle feil, og dersom vi blir for opptatte av å ikke gå opp i vekt er det lett å bli opphengt i dette, noe som i verste fall kan utvikle seg til en spiseforstyrrelse. Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om tidlige tegn på spiseforstyrrelser.

Hvis man som barn eller ungdom har behov for å gå ned i vekt skal dette alltid følges opp av helsepersonell, nettopp for å forebygge noen mangler eller skader på kroppen din. Det er kjempebra at du skal til fastlegen din for å snakke om dette!

For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid.

Ellers er prinsippet for å gå ned i vekt ganske enkelt: du må forbruke mer energi enn du inntar over tid. Det vil si at du må forbrenne flere kalorier enn du spiser. For de fleste innebærer dette et kosthold med fokus på sunne og næringsrike matvarer, samt økt fysisk aktivitet i hverdagen.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.

Hvis du synes dette med mat, vekt eller kropp er vanskelig, eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta dette opp med helsesykepleier eller fastlegen din. De har mye kunnskap om dette og vil kunne komme med gode råd og hjelp.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 13.4.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål