Hva er Reverse Diet og hvor mange kalorier burde jeg spise?
Jente, 17
Hei. Jeg er 176 høy og veier alt fra 76-80 kilo.. jeg har vært på diett litt av og på siden starten av året. På dietter kan jeg spise alt fra 400-700 kalorier, spiser veldig mettende mat som egg kylling osv. men når jeg spiser litt over det noen dager går jeg opp alle de kiloene jeg mistet!! Jeg har hørt om noe som kalles reverse diet, noe med at man legger på litt kalorier for hver dag, vet dere noe om dette? Kan dere gi meg noen tips mtp kosthold? Hvor mange kalorier burde jeg spise?
Svar
Hei!
Ut ifra den høyden og vekten du oppgir så trenger du ikke å gå ned i vekt.
Jeg blir litt bekymret for deg når du forteller at du av og til spiser 400-700 kcal på en dag. Dette er alt for lite. Når man er i vekst er det viktig å få i seg nok energi og næringsstoffer, og derfor ikke begrense seg for mye.
Ut i fra alderen din og hva du veier trenger du mellom 2300-2400 kcal hver dag for å opprettholde vekten din. Du må spise denne nøyaktige mengden kalorier for å fylle opp kroppsstørrelsen hver dag - og holde vekten. For å gå ned i vekt må du spise mindre, og for å gå opp i vekt må du spise mer.
"Reverse Diet" eller "Omvendt slanking" er en diett hvor man sakte men sikkert øker matinntaket etter et kaloribegrenset kosthold. Det finnes lite vitenskapelig forskning på denne dietten og jeg anbefaler ikke denne.
Et problem med denne dietten er at man ikke kan gjenoppta gamle spisevaner uten å havne tilbake på samme vekt. Det er varige endringer som fungerer på lang sikt.
Det beste er å holde fokus på et generelt sunt kosthold. Det kan være vanskelig å vite hva det er hvis man leser for mye om kosthold, spesielt i artikler på nett, ukeblader og på blogger.
Vi anbefaler alle å sette seg inn i de norske kostholdsrådene, og forsøke å følge de. Da er kosthold egentlig ikke så vanskelig!
Her er noen tips for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også med en artikkel om flere tips for et sunt og variert kosthold, og en artikkel om kalorier og hva de brukes til. Les gjerne disse for mer informasjon.
Håper dette var til hjelp. Lykke til!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 15.8.2021
Oppdatert: 19.8.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

