Spørsmål og svar

Jeg vil ned i vekt. Hva skal jeg gjøre?

Jente, 18

Hei Jeg er 18 og føler meg usikker og tjukk. Jeg veier alt fra 52-53 kg og er 164. Jeg har tjukke lår og mage. Jeg trener så ofte jeg kan.. minst 4 ganger i uken hvor jeg løper 5 km og gjør masse andre øvelser. Jeg spiser full frokost og inneholder kokt egg en grovbrød halv banan tomat og agurk og en valnøtt ( som sagt ganske Stor). Jeg spiser dette rundt 0900 og spiser ikke noe annet før kl 13/14 hvor jeg spiser halv eple med kaffe eller to spiseskje med yoghurt med en spiseskje med havre med kaffe. Også spiser jeg middag som varierer GANSKE mye men jeg holder meg alltid til kjøtt og kylling med salat og noen ganger også ris og pasta. Men så kommer helg og da er jeg med familien ofte og de spiser mye kake som da ender med at jeg overspiser kake og føler skyldfølelse. De lager også mye ris og usunn mat generelt. Hvordan er kostholdet mitt. Skal jeg kutte ned. Skal jeg kutte ned frokost eller noe annet. Jeg vil veie litt mindre rundt 50-51. Hva skal jeg gjøre.?

Svar

Hei!


Du har en vekt som gjør at du bør unngå å gå ned i vekt. Det vil heller ikke være farlig for deg om du går opp noe i vekt. Du kan med fordel spiser mer til lunsj enn du gjør i dag. 

Her er tips til et sunt kosthold

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved artikler om det å være stolt over kroppen sin og om selvtillit. Lese gjerne disse. 

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 23.6.2019

Oppdatert: 23.6.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål