Spørsmål og svar

Burde jeg spise annerledes?

Jente, 14

Hei! Jeg er 166 cm høy og veier akkurat nå 63,3 kg. De siste månedene har jeg vært helt avhengig av å veie meg og se om jeg har gått opp eller ned i vekt. Jeg har lyst til å bli tynnere/slankere fordi jeg vet jeg er stor og feit. For ca. et halvt år siden så veide jeg 55 kg. Det er det som er målet mitt nå og jeg har veldig lyst til å nå det målet. Jeg er fysisk aktiv hver dag og løper på tredemølla 1-2 ganger om dagen i tillegg til styrke noen ganger. Har prøvd å kutte ned på godteri, is, snacks etc. Prøver også å drikke en del vann. Har du noen andre tips til hvordan jeg kan nå målet mitt? Og ca. hvor lang tid vil det ta? Ville du endret på noe eller lagt til noe i min treningsøkt? Burde jeg spise annerledes, isåfall hva da? Takk på forhånd!

Svar

Hei

Mange opplever vektendringer når de er rundt 14 år gamle. For å få en vurdering av om vektoppgangen din er normal, er det fint om du snakker med helsesykepleier, helsestasjon for ungdom eller lege. 

Dersom de sier det er behov for at du går ned i vekt eller at vekten må stabiliseres, så vil du få gode råd fra dem.

Uansett vekt og om man skal opp, ned eller beholde vekta er det viktig med et sunt kosthold og fysisk aktivitet. 

Du har kuttet ned på godteri, is og snacks og drikker vann. Dette er gode og sunne valg. 

Her er noen tips:

  • Spis 3-4 måltider hver dag, og mellommåltider ved behov. Det kan være lurt å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker. Gjerne mer.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Håper dette svaret kan være til hjelp.

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 21.7.2020

Oppdatert: 21.7.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål