Legger man på seg av å kutte frokost og kun spise godteri og middag?
Jente, 13
Hei, jeg er 162 cm og veier 49 kg. Jeg syntes dette er veldig mye og lurer på noe: Legger man mere på seg om man kutter ut frokost og bare spiser en mellombar til lunsj og spiser godteri og middag bare? Eller går man opp i vekt. Eller om jeg bare spiser 2 mellombarer og middag uten noe godteri?
Svar
Hei!
Først og fremst: Du veier ikke for mye! Du har en helt normal vekt for din alder. Å slanke seg kan være farlig, det kan gi deg mangelsykdommer, bremse din naturlige utvikling og gi deg et anstrengt forhold til kropp og mat som du tar med deg resten av livet.
Kroppen til jenter (og gutter) forandrer seg når man kommer i tenårene. Jenter legger på seg fett, det er helt normalt. Du skal opp i vekt i de kommende årene. En 16-årig jente som veier 49 kg veier i de fleste tilfeller for lite. Du skal med andre ord oppover i vekt de kommende årene, og hvis du nå begynner å spise lite og slanke deg, så vil du utvikle deg unormalt.
Hvis du sliter med selvbilde og kropp, vil jeg råde deg til å prate med noen om det. Du vet at ingen spørsmål er for små eller dumme til å ta en tur innom helsesykepleier (tidligere helsesøster) på skolen din? Akkurat dette som du føler på, kan det være lurt å prate med henne om. Hun kan hjelpe deg med å se på din normale utviklingskurve siden du var barn, og gi deg tips og råd til hvordan du kan lære deg og like kroppen din sånn som den er.
Man trenger ordentlige måltider gjennom hele dagen for å få i seg nok næringsstoffer. Å leve på godteri og barer gir ikke nok næring. Husk at du skal bygge beinmasse, muskelmasse, organene dine skal vokse og hjernen din skal utvikle seg de neste årene. Kroppen din trenger ordentlig mat.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger ved noen artikler under svaret som jeg håper du vil se på.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 14.2.2019
Oppdatert: 14.2.2019
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål