Jeg spiser mindre - er det usunt?
Jente, 13
jeg er en 13 år gammel jente og veier 50kg og er 166cm. jeg er ike overvektig men jeg vil bli ennå tynnere. jeg har spiser frokost fordi jeg vet at det kan hjelpe gjennom skoledagen. men jeg hopper over lunsj og spiser mindre middag. så jeg lurer på om det er usunt. jeg spiser fortsatt men i midre porsjoner og jeg snacker ikke på like mye som jeg gjorde før. men jeg lar merke ril at jeg er veldig irritabel og trøtt. jeg trenger bre tips om det er usunt eller om det er lurt at jeg fortsetter
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Vekten som du beskriver er helt normal i forhold til høyden din, og du har ingen helsemessig grunn til å gå ned i vekt. Vi i ung.no anbefaler ikke normalvektig barn og ungdom å gå ned i vekt.
Hvis man som ungdom har behov for å gå ned i vekt, skal dette alltid skje under oppfølging av helsepersonell. Grunnen til dette er at det i ungdomsårene skjer store endringer i utviklingen din som er helt avhengig av at kroppen får tilført nok næring. Gjør den ikke det, kan det i verste fall føre til utvikling av sykdom.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.
Hvis du synes dette med mat, vekt og kropp er vanskelig, eller har andre spørsmål, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Det å hoppe over måltider eller spise mindre kan føre til dårligere konsentrasjon, tretthet, mindre energi, irritabilitet og i verste fall mangel på næringsstoffer. Det at du har svingende humør og føler deg sliten kan være tegn på at kroppen din ikke får i seg nok næring gjennom maten som du spiser.
Fremfor å fokusere for mye på vekt eller kropp vil jeg heller råde deg til å fokusere på at maten som du spiser er sunn og næringsrik, og gir deg de næringsstoffene du trenger for å fungere i hverdagen.
Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
I disse artiklene finner du flere tips til et sunt kosthold og hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 12.4.2025
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål