Spiser jeg nok? Og hvordan kan jeg spise mer protein?
Jente, 14
Hei, jeg lurte på om jeg spiser for mye eller for lite. Til frokost pleier jeg å spise et grovt rundstykke med en skrive røket laks, til lunsj, på skolen pleier jeg å spise 1-2 grove rundstykker (oftest uten pålegg) eller en pakke riskaker. Til middag er veldig variert men oftest pasta carbonara, da tar jeg 1-2 porsjoner. Er dette nok? Jeg er 163cm høy veier 63 kg og trener 4 ganger i uka. jeg vet også at mye av dette er karbohydrater, har dere noen tips til hvordan man får i seg mer proteiner feks?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Hvor mye mat hver enkelt av oss trenger er individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitetsnivå og gener (hvor høy forbrenning du har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mye mat akkurat du trenger for å få dekket behovet for energi og næringsstoffer.
Kroppen vår er imidlertid ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når du trener er det også viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
En god pekepinn på om du spiser nok er at du ikke føler deg sulten og at du holder en stabil vekt.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Proteiner
Når det gjelder kostholdet vil de aller fleste få i seg nok proteiner, også til muskelvekst, ved å spise og drikke helt vanlig mat. Dette gjelder også toppidrettsutøvere og andre personer som trener mye. Måltidsrytmen bør være jevn, med 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider hver dag. I tillegg bør man alltid spise litt ekstra i forbindelse med treningsøktene. Forskning viser dessuten at det er lurt å spise litt protein til alle måltider. Gode kilder til proteiner i kostholdet er blant annet kjøtt, fugl, belgvekster, fisk, egg, melk, ost, yoghurt og andre meieriprodukter.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 26.6.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål