Spørsmål og svar

Spiser jeg for mye?

Jente, 14

Hei, jeg er en aktiv jente på 14 år. Jeg trener styrke 3 ganger i uka men har noen hviledager. I blant trener jeg hver dag og men ikke like tungt. I dag har jeg spist havregryn med banan og kanel til frokost, en mellombar etter trening, havregryn med bringebær, honning og peanøttsmør til lunsj, laks med grønnsaker og potetbåter til middag og en gulrot til kveldsmat. Syntes du dette er for mye? Tror det er rundt 2500 kalorier. Veier 57 kg og er 1.68, redd for og gå opp men vil bygge muskler

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Hvor mange kalorier hver enkelt av oss trenger er veldig individuelt, og kommer an på flere faktorer. Dette er ting som kjønn, alder, høyde, vekt, hvor fysisk aktive vi er, hormoner og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger. I puberteten skjer det mange forandringer i kroppen din, og for at den skal få utvikle seg optimalt er det viktig at den får nok næring i form av maten som du spiser. I tillegg vil mye trening gjøre at du har behov for mer mat.

Du trenger likevel ikke å bekymre deg, for heldigvis er kroppen vår ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger altså ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat. Alt vi trenger å gjøre er å spise regelmessige, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når du trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten for å få størst utbytte av treningen. Her kan du lese mer om hva du bør spise før og etter trening.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt er det lett å bli veldig opphengt i dette.

Her kan du lese mer om kalorier og hva det brukes til.

Jeg vil råde deg til å slutte å telle kalorier og heller lytte til kroppen din og fokusere på at maten som du spiser er sunn og næringsrik. Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan lese. Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.1.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål