Hvilken mat inneholder protein? Hvordan slutte å tenke på kalorier?
Jente, 14
Hei, jeg trener mye og jeg vil spise godt for å være sunn. Jeg vil spise ting med mye proteiner men ikke for mange kalorier. Jeg vil slutte å tenke på kalorier men det er vanskelig, vet ikke hva jeg skal gjøre med det. Har du tips på mat og snacks med proteiner? Og hvordan jeg skal slutte å tenke på kalorier i alt?
Svar
Hei!
Takk for spørsmålet ditt.
Så fint at du ønsker å spise sunt og være aktiv. Det er også veldig fint at du er bevisst på at det ikke er så lurt å telle kalorier. Det kan være vanskelig å slutte med dette, og derfor vil jeg anbefale deg å snakke med noen.
Snakk med en voksen, venn, læreren din på skolen om det du forteller her. Det kan også være lurt å få støtte fra helsesykepleier eller fastlegen din, som kan gi deg veiledning og støtte videre.
Kroppen vår er (heldigvis) ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser.
Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.
Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette, og i verste fall ende opp med å få en spiseforstyrrelse. Vi anbefaler ingen å telle kalorier.
Når det gjelder protein så finnes det mye av dette i kylling, kjøtt, fisk, belgvekster (bønner, erter, linser) og magre meieriprodukter.
Ellers er dette våre generelle råd for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt!
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 13.1.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
