Spørsmål og svar

Er dette en sunn måte å spise på hver dag?

Jente, 14

Heisann. Høres dette ut som sunn, balansert og grei mat å spise hver dag?: -vann -grovt rundstykke med vanlig pålegg -smoothie med bær og havregryn -middag med enten fisk, kjøtt, pasta og grønnsaker -en neve popcorn & nøtter og 3 kuler is med lite kalorier

Svar

Hei!

Det høres ut som du har et sunt kosthold frem til og med middagen. På kvelden spiser du popcorn og is, noe som ikke er sunt å spise hver dag. Det bør man ikke spise mer enn én dag i uka, selv om det er is med lite kalorier. Det er en del sukker i is med lite kalorier.

Jeg vil råde deg til å ha slik mat i helgene, og på hverdagene spise for eksempel brødskiver, knekkebrød, havregryn eller müsli til kveldsmat (noen eksempler). Pass også på at du får i deg flere porsjoner med grønnsaker hver dag.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 23.6.2020

Oppdatert: 23.6.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål