Spørsmål og svar

Hvor variert bør jeg spise?

Gutt, 20

Hvor variert bør man spise? Er det variert nok om man spiser 2 typer grønsaker, 2 typer frukt, brød og potet, helmelk, to typer kjøtt, to typer fisk (en mager, en fet), bønner og peanøtter?

Svar

Hei!

Du bør spise på en sånn måte at du følger statens anbefalinger for et sunt kosthold. Et av rådene er blant annet å velge magre melkeprodukter, helmelk er et fet melkeprodukt. I tillegg bør du ha tre porsjoner med melkeprodukter per dag, da er det lurt å spise både ost, melk og yoghurt (for eksempel).

I ulike matvarer innen samme gruppe, frukt, grønt og nøtter for eksempel, er det ulike næringsstoffer. Det er litt forskjell i hvilke næringsstoffer du får når du spiser peanøtter kontra mandler. Eller hvis du spiser brokkoli kontra paprika. Det er derfor lurt å variere godt i hvilke matvarer man spiser innen for hver gruppe også, ikke spise bare to faste grønnsaker for eksempel.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Desto mer variert kosthold du klarer å ha, desto bedre innsats gjør du for å sikre god helse og forebygge sykdom og plager.

Les mer:Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 1.3.2021

Oppdatert: 1.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål