Hvor mange prosent av kaloriene skal komme fra brød, ris o.l?
Gutt, 20
Hvor mange prosent av kaloriene man spiser på en uke bør ideelt sett komme fra matkategorien brød, potet og ris o.l.? 25%? 33%? 40%? (hvis man går utifra at man spiser akkurat det man skal ellers, og ikke spiser noe usunt, ingen tilsatt sukker f.eks., ingen alkohol osv.) Håper du faktisk svarer på spørsmålet mitt helt direkte og spesifikt istedet for å snakke om alt slags andre ting som dere her på ung.no har en sterk tendens til å gjøre :)
Svar
Hei!
Det finnes ingen anbefalinger for hvor stor andel av energien (kaloriene) vi spiser som skal komme fra helt konkrete matvaregrupper slik som brød kontra potet. Tidligere hadde vi anbefalinger ut til befolkningen for prosentvis andel av karbohydrater, fett og proteiner, dette er erstattet med generelle kostholdsråd. Det finnes altså ingen fasit på hvor mye brød du skal spise, eller hvor mye ris. Det står du fritt til å velge selv, det vi anbefaler er å velge fullkornsvarianter, og anbefalingen er 25-35 g fiber per dag.
Vi tenker det er fornuftig i et vestlig kosthold å at andelen karbohydrater ligger på mellom 45-60 % av alle kalorier du får i deg. Det betyr at rundt halvparten av de kaloriene du spiser per dag bør være kalorier fra karbohydrater, slik som brød, potet, frukt og ris.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Les mer om de norske kostholdsrådene her!
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 14.3.2021
Oppdatert: 14.3.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål