Spørsmål og svar

Hvor mange prosent ris, potet og kornprodukter skal man spise?

Gutt, 20

Omtrent hvor mange prosent av ens ukentlige kalorier bør komme fra potet, ris og kornprodukter dersom man har en sunn vekt og spiser sunt og variert? Jeg er klar over at det ikke finnes noe klart og nøyaktig svar på dette, men jeg ønsker at du skal ta et "educated guess", og prøve å gjette en spesifikk prosent basert på hva du ville gjettet hvis du måtte gjette. Jeg er ikke interessert i generelle kostholdsråd, jeg er kun interessert i en spesifikk prosent. Hva med 20%? Eller 25%? Eller 33%? Jeg stillte dette spørsmålet for ikke lenge siden men fikk som svar "De norske helsemyndighetene anbefaler at kostens totale innhold av karbohydrater utgjør mellom 45 og 60 energiprosent". Det var jo ikke det jeg spurt om i det hele tatt. Det er jo mye flere ting enn matvarer fra kategorien potet, ris, kornprodukter som inneholder betydelige mengder karbohydrater, for eksempel frukt, grønsaker, melk, kjøtt, fisk, belgfrukter osv.

Svar

Hei!

Det er dessverre ikke mulig å gi noe prosentvis tall på hvor stor andel av kostholdet ditt som skal bestå av konkret ris, potet og kornprodukter. Det stemmer at de norske helsemyndighetene anbefaler at kostens totale innhold av karbohydrater utgjør mellom 45 og 60 energiprosent, og at det her inngår også karbohydrater fra melkeprodukter, frukt, grønnsaker, belgfrukter, søtsaker osv.

Middagen bør bestå av en kilde til karbohydrater, for eksempel ris eller potet. Det er fornuftig å spise hvert fall 1-2 måltider med kornprodukter per dag (brødskiver, rundstykker, havregrøt, kornblanding). Hvis du klarer dette, så vil disse måltidene gi deg de vitaminene og mineralene som det er fornuftig å skaffe seg fra potet, ris og kornprodukter.

Å forske på kosthold er ikke lett, og vi har derfor ikke så mange helt konkrete fasiter på mengder av det ene og det andre. Vitaminer og mineraler er det enklere å gi konkrete råd for, fordi her kan man måle når det oppstår en mangel, og når det ikke gjør det. Men for sammensatte matvaregrupper som kornprodukter for eksempel, er det vanskelig å si nøyaktig hva som er riktig mengde. Nå forskes det også på om genene våre kan si noe om hvordan vi bør spise. At noen bør spise mer karbohydrater enn andre for eksempel, og det kompliserer jo det hele når det kommer til å gi kostholdsråd til en hel befolkning.

Det vi ser gjennom forskning er at kroppen er veldig tilpasningsdyktig, så om man spiser 200 g karbohydrater eller 300 g så klarer kroppen fint å tilpasse seg dette selv, og da trenger man heller ikke råd som gir helt nøyaktige tall på det ene og det andre næringsstoffet.

Hvis du er veldig interessert i ernæring så kan jeg anbefale deg å ta noen slike fag på universitetet, uavhengig av om du skal jobbe med ernæring eller ikke så er det spennende og nyttig kunnskap - og et fagfelt det hele tiden skjer mye i!

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 23.7.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål