Hvordan ser en middagsporsjon ut?
Jente, 16
Hei! Jeg er en jente som prøver å bli helt frisk fra en spiseforstyrrelse. Det måltidet jeg sliter mest med er middag fordi det kan være så varierende. Jeg skal spise en normal middagsporsjon til middag hver dag, men sliter med å vite hvor mye som er normalt. Jeg husker at for 2 år siden fikk jeg utdelt et hefte med en mal eller disposisjon for hvordan en normal middagsporsjon ser ut. Det hefte fikk jeg tildelt av Sant Olav sykehus BUP. Der sto det liksom antall poteter hvis det var potet til middag, hvor mane dl ris, hvor mange dl grønnsaker, hvor mange kjøttbiter / hvor mye fisk / dl suppe, pastaposjon osv. Jeg finner ikke det hefte og lurte på om dere har en slags mal som kan hjelpe meg med å vite hva en normal middagsporsjon ser ut. Når jeg googler så kommer det bare opp at middagen skal være 1/3 grønnsaker, 1/3 kjøtt/fisk og 1/3 karbohydrater. Men jeg vet jo ikke hvor mye den 1/3 delen er. Hvor mange dl eller hvor mange fiskepinner er det for eksempel? Kan dere hjelpe meg?
Svar
Hei.
Det er veldig fint at du har bestemt deg for å bli helt frisk fra spiseforstyrrelsen. Jeg anbefaler deg å be om hjelp fra fastlegen din slik at du kan få en henvisning til BUP sammen foreldrene dine.
Når det gjelder matmengde så er det viktig at du får hjelp fra foreldrene dine til å forsyne deg med nok mat. Du trenger en normal porsjon middag og om du veier maten kan du bli så opphengt i tall at det ikke er bra for deg. I tillegg til en middagsporsjon anbefaler vi at du spiser en dessert og drikker en drikke med næring, for eksempel et glass juice eller et glass saft.
Om du skal ha 3 eller 5 poteter avhenger av størrelse på poteten. Et kjøttstykke kan være stort eller lite. De som er friske spiser ofte et til to kjøttstykker eller 3-5 kjøttkaker til en kjøttmiddag. Du skal også tenke slik når du forsyner deg.
Når man har en spiseforstyrrelse er det lett at man tar for lite mat fordi man blir bekymret for å ta for mye. En frisk person spiser etter øyemål og lyst. Det er derfor viktig at du får hjelp i forsyning slik at det blir nok mat.
Når det gjelder gram kjøtt du skal spise så er det forskjell på kjøtt med ben og kjøtt uten ben. For å få nøyaktig mengde mat kan det være lurt å få henvisning og hjelp av klinisk ernæringsfysiolog. En klinisk ernæringsfysiolog kan sammen med deg gå gjennom hva du spiser og hva du ikke liker, og lage en tilpasset plan som passer deg. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med henvisning til.
Når du spiser middag kan du trenge litt mer kjøtt og protein enn andre, og halve tallerkenen kan bestå av en proteinkilde (kjøtt, fisk, kylling f.eks). Videre kan 1/4 bestå av grønnsaker, og 1/4 karbohydrater (pasta, ris, potet og liknende). Bruk gjerne også litt ekstra saus, og ha en dessert etter middagen. Det er veldig viktig å tenke cirka. En dag kan det bli litt mer, en annen dag blir det litt mindre.
For å hindre at du blir for opphengt i gram og veiing av maten kan det være lurt at foreldrene dine hjelper deg med forsyning av maten, og at dere ikke veier den.
Vi legger også ved chattetjenesten til Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), som er en gratis chattetjeneste hvor du kan få chatte med ansatte og frivillige som har kunnskap og erfaring rundt anstrengt forhold til mat og kropp.
Vi håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
❤️
Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier med spesialitet på spiseforstyrrelser og klinisk ernæringsfysiolog, ung.no.
Besvart: 12.4.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål