Spørsmål og svar

Får jeg i meg for mye salt?

Jente, 15

Hei, jeg ønsker å være litt obs på hvor mye salt jeg får i meg hver dag. Jeg bruker ikke saltet krydder i tillegg til dette. Men noen ganger har jeg litt ketchup, tikka masala saus etc ved. Begrenser mengden av dette. En dag kan bestå av: frokost: kylling bulgur og avocado, råvarer Lunsj: grovt brød med tubeost eller kokt skinke Middag: rent kjøtt eller fisk, ris/potet/pasta og ferske grønnsaker Kvelds: 400g ferdiglaget frossen pasta, rundt 0,85g salt pr 100 g Snack: yoghurt, proteinyoghurt, frukt,bær, proteinbarer, mellomlagrer. Har hørt at man ikke bør spise mer enn 5g salt hver dag, og at mange går i seg opptil det dobbelte. Tror du jeg får i meg for mye salt? Hvis, har du tips til reduksjon?

Svar

Hei! Så flott at du ønsker å spise mindre salt. Helsemyndighetene i Norge anbefaler at vi ikke spiser mer enn 5 g salt per dag, mens de fleste av oss spiser cirka det dobbelte. De største kildene til salt er fra hel- og halvfabrikata, slik som ferdigretter. Det er vanskelig å beregne nøyaktig saltinntak, ettersom det finnes salt i de aller fleste matvarer vi kjøper i butikken.

Hvis vi spiser for mye salt over tid kan det hos enkelte av oss kunne føre til at vi får høyt blodtrykk over tid. Hvem som får dette er individuelt, og vil avhenge av flere andre faktorer i tillegg til saltinntaket. For å forebygge dette er det anbefalt at vi reduserer saltinntaket vårt. Dette kan vi gjøre på flere måter:

  • Smake på maten før vi salter den
  • Bruke rene kryddertyper. Husk at krydderblandinger ofte inneholder mye salt, og at et bedre alternativ vil være å bruke rene kryddertyper fremfor slike krydderblandinger.
  • Bruke friske urter.
  • Vær obs på buljonger, soyasaus og liknende, da disse kan inneholde mye salt.
  • Se etter Nøkkelhullsmerket. Nøkkelhullsmerket vil vise matvarer innenfor samme kategori som inneholder mindre salt, fett, mettet fet og mer fiber enn tilsvarende varer.
  • Lage mat fra bunnen av. Ved å bruke råvarer og lage maten fra bunnen av har man selv kontroll over hvor mye salt maten inneholder.
  • «Tynn ut» hel- og halvfabrikata ved å tilsette mer grønnsaker, kjøtt, belgvekster osv. Ved å tilsette mer grønnsaker til ferdigrettene får man «tynnet ut» saltinnholdet per 100 gram.

I tillegg er det viktig å få i seg nok væske dersom du spiser mye salt, da dette vil hjelpe til med å fortynne saltmengden. Det er også viktig å huske på at vi alle mennesker trenger en viss mengde salt gjennom kostholdet. Det er veldig vanskelig å få i seg under fem gram salt om dagen, da salt finnes i så mye. Dersom du spiser sunt, variert og er bevisst på saltbruken og hvilke råvarer du bruker er dette likevel mulig. Hvis du vil redusere saltinntaket kan du prøve de nevnte tipsene.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 2.10.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål