Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg spise mindre salt?

Jente, 16

Hei! I naturfagen i det siste har vi hatt om kosthold osv. da har jeg insett at jeg spiser alt for mye salt. Jeg har fått høre at jeg er blitt vandt til salt. Jeg må nemlig alltids salte middagen min, selv når pappa sier det er litt mye salt i maten. Jeg klarer ikke smaken av ris, pasta, poteter osv. med lite, ingen salt, må ha sikkert en klype++ i tillegg til det som tilsettes under matlaging. Jeg vet hvor farlig dette kan være over tid, og jeg må begynne å gjøre noe med det, jeg er blitt avhengig av smak av salt, og det blir verre og verre. Har prøvd å bruke div. krydder, men smaken av salt mangler alltid. Hvordan kan jeg bli vandt til mat med mindre salt uten at den må smake ekkelt? Blir kvalm av mat uten salt (spiser ofte dette når jeg har kastet opp) hjelp, takk:)

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Så flott at du ønsker å spise mindre salt. Som du selv skriver er det lett å venne seg til saltsmaken, og det kan være lett å glemme hvor mye salt vi faktisk får i oss. Helsemyndighetene i Norge anbefaler at vi ikke spiser mer enn 5 g salt per dag, mens de fleste av oss spiser cirka det dobbelte. De største kildene til salt er fra hel- og halvfabrikata, slik som ferdigretter. Det er vanskelig å beregne nøyaktig saltinntak, ettersom det finnes salt i de aller fleste matvarer vi kjøper i butikken.

Hvis vi spiser for mye salt over tid kan det hos enkelte av oss kunne føre til at vi får høyt blodtrykk over tid. Hvem som får dette er individuelt, og vil avhenge av flere andre faktorer i tillegg til saltinntaket. For å forebygge dette er det anbefalt at vi reduserer saltinntaket vårt.

Dette er noen grep du kan prøve for å redusere saltinntaket ditt:

  • Smake på maten før vi salter den
  • Bruke rene kryddertyper. Husk at krydderblandinger ofte inneholder mye salt, og at et bedre alternativ vil være å bruke rene kryddertyper fremfor slike krydderblandinger.
  • Bruke friske urter.
  • Vær obs på buljonger, soyasaus og liknende, da disse kan inneholde mye salt.
  • Se etter Nøkkelhullsmerket. Nøkkelhullsmerket vil vise matvarer innenfor samme kategori som inneholder mindre salt, fett, mettet fett og mer fiber enn tilsvarende varer.
  • Lage mat fra bunnen av. Ved å bruke råvarer og lage maten fra bunnen av har vi selv kontroll over hvor mye salt maten inneholder.
  • «Tynn ut» hel- og halvfabrikata ved å tilsette mer grønnsaker, kjøtt, belgvekster osv. Ved å tilsette mer grønnsaker til ferdigrettene får vi «tynnet ut» saltinnholdet per 100 gram.

I tillegg er det viktig at du får i deg nok væske dersom du spiser mye salt, da dette vil hjelpe til med å fortynne saltmengden. Det er også viktig å huske på at vi alle mennesker trenger en viss mengde salt gjennom kostholdet. Det er veldig vanskelig å få i seg under fem gram salt om dagen, da salt finnes i så mye. Dersom du spiser sunt, variert og er bevisst på saltbruken og hvilke råvarer du bruker er dette likevel mulig. Hvis du vil redusere saltinntaket kan du prøve de nevnte tipsene.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 19.1.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål