Spørsmål og svar

Er det farlig å spise mye salt? Hvorfor har jeg saltsug?

Jente, 20

Hei har vært veldig glad i salt mat hele livet mitt, elsker pinnekjøtt, salt fisk og spesielt fenalår. Er dette noe galt, kjøpte fenalår for 2-3 uker siden. Så har spist anen hver dag eller 2 dager i mellom. Men smaken er så god! Kan spise fenalår til jeg får sår på leppa til tider. Men prøver å begrense meg og selvfølgelig drikke rikelig med vann. Men er det en grunn til hvorfor jeg har så salt sug?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl), og det er særlig natriumet i salt som har dokumentert negativ helseeffekt.

Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, som over tid kan skade blodårene (karskade). Dette kan bidra til sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, øyeforandringer og nyreskade. Det er individuelle forskjeller i hvor mye salt vi får i oss, og årsaker til høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er mange og sammensatte. Å begrense saltinntaket er ett av mange grep som kan redusere risikoen. Inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker også risikoen for kreft i magesekken.

Spiser man veldig mye salt kan det også føre til saltforgiftning. Får å få en saltforgiftning må man få i seg ca. 0.5 gram salt per kg kroppsvekt. For en person som veier 50 kg, vil dette tilsvare 25 g salt. En teskje rent salt utgjør ca. 7 gram. Det vil si at du da må spise 3-4 teskjeer med salt på én gang for at det skal være farlig dersom du veier 50 kg.

Gjennom vanlig mat som du kjøper i butikken vil du ikke komme opp i denne mengden. Spiser du imidlertid mye ferdigmat fra butikken, er det fint å begrense mengden ekstra salt du tilsetter selv.

Det generelle rådet fra helsemyndighetene når det gjelder inntak av salt er at dette ikke bør overstige 5 g per dag. Dette er for å redusere risikoen for å utvikle de nevnte sykdommene. En teskje rent salt utgjør ca. 7 g, som vil si at vi maksimum bør få i oss i underkant av en teskje salt om dagen. Dette gjelder totalt for alt vi spiser og drikker i løpet av en dag.

Generelt så får vi i oss alt for mye salt i vårt vestlige kosthold. Årsaken er at det meste av produkter vi kjøper på butikken er tilsatt salt, mange av dem mye mer enn det som maks er anbefalt. Spesielt ferdigprodukter inneholder mye salt, inkludert spekemat som du beskriver.

Dersom du spiser mye salt er det også viktig at du får i deg nok væske, da dette vil hjelpe til med å fortynne saltmengden. Samtidig er det også viktig å være klar over at alle mennesker trenger å få i seg en viss mengde salt gjennom kostholdet.

Når det gjelder saltsug er dette noe som ofte blir tillært. De so er vant til mye salt mat liker ofte godt saltsmaken, og får lyst på mer smak. Motsatt vil de som er mer forsiktig med salt mat og tilsetting av salt ha mindre behov for den salte smaken. Det at saltsmaken er tillært gjør det også mulig å venne seg til mindre salt.

Det er fullt mulig å venne seg av saltet og saltsmaken, og kan gjøres gradvis. Vi har skrevet en artikkel om det å endre vaner, som du kan lese her.

I stedet for å bruke salt i maten finnes det en rekke andre kryddertyper og urter som kan gi maten mer smak, og kan være fine alternativer for salt, slik som; spisskummin, basilikum, oregano, kroiander, timian, rosmarin, hvitløk, løk, lime, sitron, chili, ingefær og mer. Her er det bare å prøve seg frem og se hva du liker!

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 4.1.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål