Er det farlig å spise mye salt?
Gutt, 14
Er stor saltmengden farlig i mat (f.eks i grøt) eller bare farlig alene?? Assa store mengder, flere skjeer.
Svar
Hei!
Salt (NaCl) er bygget opp av natrium (Na) og klorid (Cl), og det er særlig natriumet i salt som har dokumentert negativ helseeffekt.
Et høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, som over tid kan skade blodårene (karskade). Dette kan bidra til sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag, øyeforandringer og nyreskade. Det er individuelle forskjeller i hvor mye salt vi får i oss, og årsaker til høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er mange og sammensatte. Å begrense saltinntaket er ett av mange grep som kan redusere risikoen. Inntak av salt, saltede og saltkonserverte matvarer øker også risikoen for kreft i magesekken.
Spiser man veldig mye salt kan det også føre til saltforgiftning. Får å få en saltforgiftning må man få i seg ca. 0,5 gram salt per kg kroppsvekt. For en person som veier 50 kg, vil dette tilsvare 25 g salt. En teskje rent salt utgjør ca. 7 gram. Det vil si at du da må spise 3-4 teskjeer med salt på en gang for at det skal være farlig dersom du veier 50 kg.
Gjennom vanlig mat som du kjøper i butikken vil du ikke komme opp i denne mengden. Spiser du imidlertid mye ferdigmat fra butikken, er det fint å begrense mengden ekstra salt du tilsetter selv.
Spiser du mye salt er det også viktig å få i seg mye væske, da dette vil hjelpe til med å fortynne saltmengden. Samtidig er det også viktig å være klar over at alle mennesker trenger å få i seg en viss mengde salt gjennom kostholdet.
Er du redd for å ha blitt saltforgiftet kan du ta kontakt med giftinformasjonen på telefon. Se vedlagt artikkel.
Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen
Besvart: 25.10.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
