Er det farlig å spise rå potet med skallet på?
Gutt, 18
Hei! jeg vil spise sunt og mat som er naturlig for kroppen. synes ernæring er interessant så har også hørt mye om at karbohydrat bør reduseres i kost, men jeg regner jo med at vi trenger noe av det, ifølge all informasjon? men er det slik at langsomme karbohydrater er noe helt annet enn raske i forhold til betennelsestilstand som sukker bidrar til i kroppen? i den forbindelse har jeg vertfall forstått at potet er et bedre alternativ enn ris, da det er mindre karbohydrat og mer fiber, men ekstra sunn i rå tilstand. Jeg ønsker gjerne synspunkt på dette over her, men ihovudsak lurte jeg på en ting: kan jeg trygt spise rå potet uten å skrelle den? synes både det er godt og effetivt å slippe å skrelle, men jeg skyller den bare i kaldt vann først. er det farlig å spise rå potet med skal, eller er der noe på skallet som gjør at den bør varmes først? takker
Svar
Hei
Så flott at du er opptatt av å spise sunn og næringsrik mat som er bra for kroppen din!
Det er mye diskusjon rundt dette med karbohydrater og at man bør spise mindre av det. Karbohydrater finnes i ulike varianter (sukker, stivelse og kostfiber) og det er først og fremst gjennom karbohydrater i kosten at vi får dekket det daglige energibehovet vårt. Norske helsemyndigheter anbefaler at inntaket av karbohydrater utgjør mellom 40-60 prosent av det totale energiinntaket vårt, og det er dette vi bør forholde oss til.
Sukker og stivelse betegner vi gjerne "raske karbohydrater". De går raskt igjennom fordøyelsessystemet vårt og gir dermed en rask blodsukkerstigning. Slike karbohydrater finnes i mat som loff, hvit ris, lys pasta, boller, godterier, kaker og kjeks.
Kostfiber betegnes som "langsomme karbohydrater". Kostfiber forsinker fordøyelsen vår og bidrar på den måten til en langsommere og lavere blodsukkerstigning. Eksempler på kilder til denne typen karbohydrat er grovbrød, havregryn, grønnsaker, frukt, bønner og linser.
Vi trenger begge typen karbohydrater, men et sunt og næringsrikt kosthold inneholder mest karbohydrater av den langsomme typen.
Mesteparten av næringen i en potet er lagret som stivelse, dette er altså raske karbohydrater, men poteten inneholder også en del mer kostfiber og vitaminer (særlig vitamin C) enn vanlig hvit ris og pasta gjør, noe som er gunstig.
Rå potetstivelse er imidlertid lagret på en måte som gjør den veldig tungt fordøyelig. Magesyren i magesekken vår klarer ikke å bryte ned denne typen stivelse. I stedet brytes den ned av bakterier i tarmen vår. Resultatet av dette er mye luft i magen. Jeg vil derfor råde deg til å først og fremst spise poteten kokt.
Et godt tips kan være å koke opp mange poteter på en gang og så oppbevare dem i kjøleskapet. Når du kjøler ned kokte poteter omdannes mye av stivelsen til såkalt "resistent stivelse". Dette er en type stivelse som fungerer som fiber og dermed gir en lavere og gunstigere blodsukkerstigning.
Å spise poteter med skall er helt fint så lenge du passer på å skylle/skrubbe dem godt først slik at du får bort all jord etc. Mye av vitaminene ligger like under skallet. Dette er grunnen til at vi også alltid anbefaler å koke potetene med skallet på.
Håper dette var oppklarende for deg!
Jeg legger også ved en artikkel der du kan lese mer om de ulike næringsstoffene, samt en med gode tips for et sunt og variert kosthold.
Vennlig hilsen,
ernæringsfysiologen
Besvart: 11.4.2021
Oppdatert: 11.4.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
