Spørsmål og svar

Hvor mye av karbohydratene man spiser bør være tilsatt sukker?

Gutt, 20

Det finnes jo anbefaling om å holde tilsatt sukker til under 10 energiprosent, men finnes det anbefaling om hvor mye IKKE tilsatt sukker man bør ha? Hvis man får 52,5 energiprosent fra karbohydrater (er jo anbefalt med 45-60% karbohydrater), hvor mye av dette bør være sukker, og hvor mye bør være andre typer karbohydrat? Bør for eksempel halvparten av karbohydratene man får i seg være sukker, og halvparten være andre karbohydrater? Eller blir det for mye sukker?

Svar

Hei!

Her har du svart på spørsmålet ditt selv, maks 10 % av energien skal komme fra tilsatt sukker. For mange utgjør dette omtrent 50-60 g sukker per dag, eller 200-250 kalorier.

La oss si at du skal ha 2500 kalorier om dagen. Hvis du spiser 52,5 % karbohydrater, så tilsvarer det (52,5 % av 2500) 1312,5 kalorier. Spiser du 10 % sukker så tilsvarer det (10 % av 2500) 250 kalorier fra sukker. Ettersom 1 gram karbohydrat er 4 kalorier, blir det 250 / 4 = 62,5 g tilsatt sukker.

Hvis du har spist 1312,5 kalorier fra karbohydrater, og 250 av disse er fra sukker, så gjenstår det 1062,5 kalorier fra andre karbohydrater (dette er da 1062,5/2500) 42,5 % av all energien du skal ha per dag. Andre karbohydratkilder i kostholdet enn sukker er blant annet stivelse (potet, ris, pasta, brød), fiber (grove kornprodukter), fruktose (frukt), laktose (melk). Vi har ingen konkret anbefaling for hvor mye du skal spise av for eksempel stivelse, men vi anbefaler 25-35 g fiber per dag, og minimum tre porsjoner melkeprodukter. Det er ikke på grunn av laktosen vi anbefaler tre porsjoner, men fordi melkeprodukter har mange viktige næringsstoffer som man ikke får så mange andre steder i kostholdet.

Nå ble det veldig mye tall, og om du en dag spiser 1300 kalorier fra karbohydrater eller 900 eller 1600 spiller ingen rolle. Dette vil variere fra dag til dag. Så lenge du følger de norske anbefalingene for et sunt kosthold vil du havne omtrent innenfor anbefalingene for de ulike næringsstoffene, i alle fall som et gjennomsnitt over en lengre periode, og det er det som betyr mest.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 17.3.2021

Oppdatert: 17.3.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål